https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-ustecti-jsou-proti-zasahum-jezu-do-prirody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové: Ústečtí jsou proti zásahům jezů do přírody

25.2.2001 10:00 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Pokud by se plánovaná stavba jezů na Labi dostala do konfliktu s přírodou, preferovalo by 90 procent obyvatel Ústí nad Labem ochranu přírody. Vyplývá to z ankety ekologického sdružení Přátelé přírody, jejíž výsledky ČIA poskytl předseda sdružení Marian Páleník.
 

Jak dále Paleník uvedl, Přátelé přírody dodali do všech ústeckých domácností na počátku února anketní lístek, prostřednictvím kterého měl každý možnost vyjádřit svůj názor na další osud dolního Labe. Až na přibližně jedno procento občanů souhlasí všichni účastníci ankety s důslednější ochranou míst s výskytem labského bobra v ČR. "Že jsou tvrzení investora a některých politiků o veřejné prospěšnosti zamýšlených úprav dolního Labe pokusem o manipulací, jsme tušili. Tak slabou podporu lodní dopravě jsme ale ani my nečekali," řekl Páleník. Podle jeho slov svědčí výsledky ankety rovněž o selhání politiků, kteří nehájí zájmy většiny, ale zájmy podnikatelů.

Plánované úpravy Labe mají trvat sedm let a jejich rozpočet se pohybuje kolem 6,2 miliardy korun. Stavební práce pak mají změnit přibližně 80 kilometrů labských břehů. Důvodem plánování výstavby nových jezů je zajištění lepší splavnosti Labe v dobách nepříznivého stavu vody na této řece, který výrazně omezuje lodní dopravu.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist