https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-varuji-pred-senatni-verzi-zakona-o-ochrane-prirody-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody varují před senátní verzí zákona o ochraně přírody

17.2.2017 14:05 | PRAHA (ČTK)
Senát chce v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.
Senát chce v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany.
Foto | Zdeňka Vítková / Ekolist.cz
Ekologické organizace z Česka i dalších zemí a vědci vyzývají před úterním hlasováním Sněmovny o novele zákona o ochraně přírody a krajiny poslance, aby odmítli změny navržené Senátem. Mohly by podle nich mít v ochraně přírody nevratné následky. Opačný názor k normě známé jako zákon o Šumavě přijde přímo do Sněmovny v den hlasování prezentovat prezident Miloš Zeman.
 

Zastánci sněmovní verze normy budou v době zasedání Sněmovny demonstrovat na Malostranském náměstí. Sejít se plánují v 11:55 pod heslem "Poslanci a poslankyně, hlasujte pro divočinu v národních parcích", informovali dnes Piráti.

Dopis dostali členové dolní parlamentní komory od Společnosti pro trvale udržitelný život. Podle předsedy sdružení Jiřího Dlouhého jsou změny přijaté Senátem nevyvážené a v některých bodech v rozporu se základními principy ochrany národních parků. Schválení senátních změn by mělo dlouhodobé a nevratné účinky na ochranu a další rozvoj národních parků v Česku, uvedl v tiskovém prohlášení.

Na české poslance se obrátili i ochránci ptactva a nevládní organizace ze Slovenska a ornitologická organizace BirdLife Europe. "Návrhy Senátu pokládáme za nekonzistentní s evropskými zvyklostmi ochrany národních parků a destruktivní pro samotnou krásnou českou přírodu. I když už nežijeme ve společném státu, není nám česká příroda lhostejná a víme, že i vám záleží na té naší, slovenské," uvedlo ve společné výzvě 21 slovenských organizací spolupracujících s Českou společností ornitologickou.

O diskutované normě hovořil tento týden s prezidentem ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Zemana ke změně stanoviska nepřesvědčil. Věří nicméně, že najde dostatek poslanců na podporu sněmovní verze i přes možný prezidentský apel na plénu Sněmovny. Prezident se podle Brabce již dříve řekl, že by poslaneckou verzi zákona vetoval. V tom případě by Sněmovna hlasovala o zákonu ještě jednou, do říjnových voleb by to měla stihnout.

Senát chce nad rámec předlohy v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území. Senát chce v předloze změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Senátoři také chtějí v zákoně ponechat povinnost dohodnout například stanovení jednotlivých zón parku s obcemi na jeho území, nejen s radou parku.

Ministr tvrdí, že senátní norma obsahuje formální i věcné chyby. "Nastoluje pojmy, které jsou velmi nejasné. V případě rozhodování o veřejném zájmu by to skončilo v nekonečných právních sporech," uvedl.

Pro sněmovní verzi se v minulých dnech vyslovila i platforma Vědci pro Šumavu. Výzvu podepsaly stovky českých vědců a zástupců vysokých škol, několik vědeckých ústavů a odborných společností i čtveřice bývalých ministrů životního prostředí. Ke kritikům senátních úprav se připojil i poradní odbor pro životní prostředí Českobratrské církve evangelické. Senátní změny novely znepokojily i vědce z Učené společnosti. Pod petici za dobrý zákon o Šumavě se dříve podepsalo skoro 63.000 lidí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist