https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-versus-ekonomove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologové versus ekonomové

5.1.2001 15:25 | PRAHA (EkoList)
EkoList přináší původní reportáž z debaty Environmentalismus: rozumná politika nebo další pokus o omezování svobody člověka?, která se konala 4. 1. 2001 v Centru pro ekonomiku a politiku. Napsal ji reportér EkoListu Tomáš Kramár.
 

"Hypotézy o globálním oteplování jsou samozřejmě falešné," potvrdil Václav Klaus názor svého kolegy ekonoma Mojmíra Hampla při včerejší debatě v Centru pro ekonomiku a politiku na téma Environmentalismus: rozumná politika nebo další pokus o omezování svobody člověka? Seminář ukázal hlavně propastné rozdíly v myšlení mezi ekology a "liberálními" ekonomy.

Na jedné straně Václav Klaus, Mojmír Hampl a stínový ministr dopravy za ODS Martin Říman, na straně druhé ministr životního prostředí Miloš Kužvart a ředitel Ústavu ekologie krajiny AV ČR Michal Marek. Na jedné straně má všechno svou tržní cenu, na druhé straně má životní prostředí hodnotu nekonečně vysokou. Na jedné straně je princip předběžné opatrnosti zbytečný nesmysl, na straně druhé je nezbytný k přežití lidstva. Až takto černobíle působila diskuse mezi přítomnými ekonomy a ekology. Co se přímo environmentalismu a jeho praktické politické aplikace týče, nebylo k zaslechnutí skoro nic.

Miloš Kužvart na příkladu Švédska ukázal, jak i při přísné ekologické legislativě nemusí docházet k potlačování svobod, ale že naopak mohou takové přísné normy podporovat a umožňovat větší diskusi a participaci na správě věcí veřejných. Občan by například měl mít svobodu výběru dopravního prostředku (auto - MHD, dálnice - železnice), ale ne tak, aby tato svoboda znamenala zároveň svobodné množství emisí. "Problémy tohoto druhu vyžadují řešení politická, protože vždy záleží na tom, kam půjdou peníze z rozpočtu," přiznal Kužvart politice ekologickou úlohu.

Poté se debata stočila na problematiku apokalyptických vizí, jejichž teorii šíření na veřejnost rozpracoval ve svém příspěvku Mojmír Hampl. Fred Singer, který prodělal obrat od spoluobjevení a prosazování hypotézy globálního oteplování až k jejímu absolutnímu zavržení, posloužil Hamplovi jako příklad pro to, že je mnohem snazší apokalyptické teorie vytvořit a šířit než je vyvracet, protože média chtějí pouze to první. A protože neexistuje žádný přesvědčivý důkaz o globálním oteplování, neboť teplota se měří na špatných místech, popřípadě špatnými přístroji, a protože nedokážeme rozeznat přirozené dlouhodobé změny klimatu od našeho působení, patří hypotéza o globálním oteplování mezi "patafyzické teorie" (V. Klaus).

"Proč se proroctví o vyčerpání zdrojů a o populační explozi nikdy nezavrší předpovězenou apokalypsou?," ptá se Martin Říman. Protože tržní prostředí se dokáže se vším vypořádat, a to kombinací hledání nových nalezišť a náhradních zdrojů, vyplývá z jeho dalších slov. "Já bych se deseti nebo patnácti miliard lidí nebál," říká stínový ministr dopravy.


reklama

 
Tomáš Kramár

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist