https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologove-vitaji-opatreni-podporena-ep-vyhrano-podle-nich-neni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ochránci přírody vítají opatření proti jednorázovým plastům, vyhráno podle nich není

25.10.2018 09:25 | PRAHA (ČTK)
Evropský parlament včera jednoznačně podpořil sadu opatření, která tvoří první evropskou strategii boje proti plastovému odpadu. Ilustrační snímek.
Evropský parlament včera jednoznačně podpořil sadu opatření, která tvoří první evropskou strategii boje proti plastovému odpadu. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Dennis / Pixabay
Ekologické organizace přivítaly, že Evropský parlament (EP) včera jednoznačně podpořil sadu opatření, která tvoří první evropskou strategii boje proti plastovému odpadu. Vyhráno však podle nich ještě není, neboť se nyní čeká na stanovisko vlád členských zemí. Hnutí Duha zároveň v dnešní tiskové zprávě kritizovalo europoslankyni Kateřinu Konečnou (KSČM), která podle ochránců přírody navrhuje, aby se ze strukturálních evropských fondů financovaly stávající zařízení zpracovávající netříděný směsný odpad.
 

Směrnice schválená v plénu EP se týká deseti skupin plastových výrobků na jedno použití a rybářského vybavení; tyto předměty podle Evropské komise tvoří většinu odpadků nalezených na evropských plážích. Nejvýrazněji by dopadla na plastové nádobí, příbory, brčka, tyčinky do uší nebo tyčky k balonkům. U těchto předmětů chce Evropská komise od roku 2021 zabránit tomu, aby se dostaly na trh, neboť se domnívá, že pro ně existují cenově přijatelné alternativy v ekologičtějším provedení.

Europoslanci schválili rozšíření seznamu zakázaných výrobků o nádoby na jídlo a pití z expandovaného polystyrenu a výrobky z takzvaných oxo-rozložitelných plastů. Například u jiných typů krabic na jídlo nebo u nápojových kelímků EU dále požaduje po členských zemích "výrazné snížení" spotřeby. Europoslanci navíc chtějí razantní snížení množství odpadu v podobě cigaretových nedopalků, které rovněž obsahují plasty.

Podle Hnutí Duha europoslanci na druhou stranu odmítli, aby se přestaly používat i velmi tenké plastové sáčky, což navrhoval výbor pro životní prostředí EP. "Hnutí DUHA se společně z kolegy z Rethink Plastic Alliance obávají také nedostatečné definice pro jednorázové plasty, kterou se mohou výrobci jednorázových obalů snažit obejít tím, že na jednorázový obal vytisknou nápis 'na opakované použití'," stojí v tiskové zprávě. Hnutí apeluje na ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO), aby v Radě EU podpořil přísnější verzi směrnice.

Směrnice počítá s rozšířením odpovědností výrobců u celé řady produktů od vlhčených utěrek po rybářské vybavení. Pro plastové lahve navrhuje mimo jiné zavedení systémů samostatného sběru a požaduje míru jejich sběru na úrovni 90 procent k roku 2025. Dosáhnout tohoto cíle by státy EU mohly například zavedením vratné zálohy, uvádí text návrhu.

Důležitým mezníkem bude podle Hnutí Duha také čtvrteční projednání návrhu rozpočtu EU ve výboru pro životní prostředí EP, který pro roky 2021 až 2027 nepočítá s financováním zařízení zpracovávajících směsný komunální odpad, jako jsou spalovny a mechanicko-biologické úpravny z evropských strukturálních fondů. Za nepochopitelný považuje hnutí pozměňovací návrh Konečné, aby se z fondů mohly financovat rekonstrukce stávajících zařízení. V Česku jsou to podle ochránců přírody spalovny.

"Prioritou EU je nyní prevence, opakované použití a recyklace, takže návrh europoslankyně Kateřiny Konečné, která jinak často navrhuje ekologická řešení, aby EU dotovala zpracování netříděných směsných odpadů, patří do historie. Pokud by prošel, rozmělnil by jasné směřování Evropské unie," uvedl odpadový expert hnutí Ivo Kropáček.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist