https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekologum-se-nelibi-novela-zakona-o-vystavbe-dalnic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekologům se nelíbí novela zákona o výstavbě dálnic

23.12.2003 12:47 | TURNOV (ČIA)
Za právní paskvil a legislativní normu, která porušuje základní práva občanů, považují novelu zákona o výstavbě dálnic ekologická a občanská sdružení protestující proti vedení plánované rychlostní komunikace přes Český ráj. "Proklamovaným cílem normy je zabránit obstrukcím ekologických aktivistů i občanů při stavbách dálnic, ve skutečnosti však jde o zásah do vlastnického práva občanů za mezí ústavnosti," řekla ČIA předsedkyně občanského sdružení "S drakem rval se Michael" Martina Pokorná.
 

Návrh zákona z dílny poslanců má kromě jiného umožnit vyvlastnění jakéhokoliv pozemku pro výstavbu dálnice či rychlostní silnice. Snižuje také možnost soudní ochrany vlastníků pozemků. Podle názorů zúčastněných sdružení by řada silnic vyjmenovaných v návrhu zákona nepřijatelným způsobem zasáhla do životního prostředí.

Novelu zákona, která má zjednodušit výstavbu dálnic a rychlostních komunikací předložili poslanci Hana Orgoníková, Jiří Hanuš a Vlastimil Dlab. Vláda k návrhu zaujala negativní postoj, i přesto ho ale Poslanecká sněmovna na začátku prosince poslala do druhého čtení.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist