https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekoncentrum-v-ostrove-slavi-10-let-laka-i-zahranicni-navstevniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekoncentrum v Ostrově slaví 10 let, láká i zahraniční návštěvníky

25.11.2017 03:39 | OSTROV (ČTK)
Ekocentrum v Ostrově na Karlovarsku oslavilo letos deset let od založení. Za zvířaty od myší přes papoušky až po mývaly tam docházejí jak ostrovští školáci, tak dospělí návštěvníci z celého kraje i ciziny. Původně skromný zookoutek se převážně díky darům od lidí rozrostl na menší zoo, kde nechybí ani vzácné druhy. Ekocentrum se ale potýká i s nevyžádanými dary v podobě nechtěných domácích mazlíčků, řekla novinářům vedoucí centra Petra Žlutická.
 

"Většinou dostáváme zvířata od lidí, co si pořídili chlupaté zvíře a zjistili po měsíci, po dvou, že děti na to mají alergii. Proto k nám většinou chodí, jestli bychom se toho neujali. Dokonce se nám stávalo, že ráno, když jsme přišli do práce, jsme našli za brankou malá morčátka nebo králíky," uvedla. "Ale upozorňujeme dospělé, že králíci nebo myši mohou být použity jako potrava pro hady," dodala. Ekocentrum při Městském domě dětí a mládeže muselo i na svých webových stránkách návštěvníky upozornit, že rozhodně neslouží jako útulek.

Na druhou stranu právě díky darům od chovatelů je v ekocentru k vidění například sysel, burunduk, různé druhy papoušků či několik druhů vodních i suchozemských želv, agamy, leguáni, varan nebo několik metrů dlouhá krajta. "Zvířátka jsou většinou ochočená, takže si děti mohou morče, hada nebo agamu vzít do ruky, pohladit si je. Některé to zažívají vůbec poprvé," řekla vedoucí. Děti ale mohou v ekocentru zažít i setkání se starými nebo handicapovanými zvířaty. Kvůli starému hadovi, kterého ekocentrum přijalo na dožití, muselo v minulosti dokonce čelit udání na krajskou veterinární správu.

Ekocentrum v Ostrově vzniklo v prostoru bývalých kasáren v rámci revitalizace klášterního areálu za 70 milionů korun. Nabízí řadu chovatelských kroužků, minizoo je veřejnosti volně přístupné vždy v odpoledních hodinách. K výuce ho využívají místní školy i školky, láká ale i dospělé. "Přijíždějí sem i návštěvníci ze zahraničí, zejména z našich partnerských měst na německé straně hranice," řekl starosta Ostrova Josef Železný (ČSSD).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist