https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ekonomicti-ministri-se-budou-zabyvat-dopady-energeticke-krize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ekonomičtí ministři se budou zabývat dopady energetické krize

5.4.2022 11:28 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ekonomičtí ministři se budou dnes večer zabývat energetickou krizi, strategií energetické nezavislosti Česka, dopady uprchlické krize na rozpočet, zapojením Ukrajinců na trh práce nebo strategií konsolidace veřejných financi pro roky 2023 až 2025.
 

Dalším tématem jednání by měla být možnost osvobození dotací zemědělcům od daně z příjmů nebo navýšení objemu peněz na spolufinancování fondů z EU. Například ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na konci března uvedl, že na poradě ekonomických ministrů bude prosazovat zvýšení podpory domácích zemědělců o 540 milionů korun. Je to dvojnásobek podpory 11 milionů eur, kterou Česko získá z krizových rezerv EU na pomoc zemědělcům, kteří se kvůli ruské invazi na Ukrajinu potýkají s rostoucími náklady a cenami zemědělských produktů.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) 20. března uvedl, že ministerstvo financí připraví novelu zákona o státním rozpočtu na letošní rok, ale ne dříve než v červenci. V této souvislosti uvedl, že vzhledem k dopadům války na Ukrajině neví, zda se podaří udržet letošní deficit rozpočtu pod 300 miliardami Kč.

Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) v březnu ve Sněmovně prosadila svůj první státní rozpočet. Počítá se schodkem 280 miliard korun. Je to o 97 miliard méně, než navrhoval bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO). Premiér Fiala počátkem března rovněž nevyloučil, že rozpočet bude muset přepracovat v souvislosti s dopady ruské invaze na Ukrajinu.

V případě konsolidace veřejných financí má vláda v plánu snížit schodek veřejných financí na tři procenta. Loni byl deficit 5,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP).

V souvislosti s potřebou energetické nezávislosti na Rusku uvedl v neděli ministr dopravy Martin Kupka (ODS), že jasnou odpovědí na snížení energetické závislosti na Rusku je zahájení tendru na stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Pokud půjde vše podle plánu, zkušební provoz by měl být spuštěn v roce 2036.

Premiér Fiala po prvním tripartitním jednání své vlády s odboráři a zaměstnavateli v polovině ledna uvedl, že jeho kabinet obnoví porady ekonomických ministrů, kteří by pravidelně jednali i se zástupci firem a zaměstnanců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist