https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/el-mundo-spanelsko-trapi-nejnicivejsi-pozary-lesu-za-posledni-dekadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

El Mundo: Španělsko trápí nejničivější požáry lesů za poslední dekádu

13.8.2009 09:21 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Během pouhých dvaceti dvou požárů (z celkového počtu deseti tisíc, ke kterým dosud letos došlo), byla sežehnuta více než polovina postižené země, píše deník El Mundo.
 

Požár lesa.
Španělsko se letos potýká s největšími požáry za posledních deset let.
Foto: Fir0002/Wikimedia Commons


To činí rok 2009 nejničivějším za poslední dekádu. Co se týče šíře napadené oblasti je letošní rok na druhém místě.

Podle zprávy "Požárometr 2009" ('Incendiómetro 2009' ), kterou vypracovala organizace World Wildlife Fund (WWF), letos hořelo na sedmdesáti tisících hektarech země. Předpokládaná škoda byla vyčíslena na 385 milionů €. V částce byly zahrnuty náklady na uhašení ohňů i na jejich prevenci.

V porovnání s loňským rokem byla hasicí technika a její použití stejně efektivní, přestože se letos událo o 1 200 požárů více. Rok 2008 byl meteorologicky velmi příznivý a hasiči byli schopni udržet požár pod kontrolou v jeho zárodku ve více než 58 % případů.

Španělská pobočka organizace WWF zjistila, že se výše uvolněných prostředků na protipožární opatření mezi jednotlivými autonomními oblastmi velmi liší. Nejhorší situace je v zastaralých zemědělských oblastech, které jsou neobydlené. V suchém letním období jsou přitom velmi zranitelné a změna klimatu by mohla situaci ještě zhoršit.

Španělská WWF doporučuje zamezit nehodám, které mohou způsobit vznícení, legislativním tlakem, spoluprací se státními orgány a policií a konečně usnadněním identifikace a zatčení žhářů.

Podle článku "2009, el peor ano de la década en grandes incendios forestales" vydaného deníkem El Mundo dne 6. srpna 2009.
reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist