https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/el-nino-zpusobilo-loni-skodu-za-90-miliard-dolaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

El Nino způsobilo loni škodu za 90 miliard dolarů

24.1.1999 20:00 | ANAHEIM, Kalifornie (Reuters)
Američtí vědci v neděli 24. ledna oznámili, že špatné počasí v loňském roce způsobilo nejen škody odhadované na 90 miliard dolarů, ale i vzrůst výskytu různých chorob od malárie po choleru.
 

Na setkání Americké Asociace pro pokrok vědy (AAAS) experti prohlásili, že většinu pustošivých bouří způsobil jev El Niňo, což je periodické oteplení vod Pacifického oceánu na pobřeží Ekvádoru a Peru.

Celou situaci ještě zhoršila La Nina - chladnější klimatický jev La Niňa, který často po El Niňo následuje - která uhodila v dubnu se všemi ničivými důsledky.

"Zdá se, že je zde statisticky vyšší výskyt extrémních klimatických událostí," prohlásil na konferenci Dr. Paul Epstein z Harvard Medical School, který pomáhal řídit celou studii.

"Extrémní výkyvy počasí neprospívají našemu zdraví," dodal Epstein. "Záplavy podporují růst plísní, napomáhají množení moskytů a vyhánějí hlodavce z doupat. Špína ze stok a kanalizací je splachována do vododních systémů."

Také sucha mohou podporovat množení hmyzu, jako např. mšic a opět moskytů, kteří mají výborné podmínky k vývoji v loužích, které zůstanou ve vyschlých korytech vodních toků.

"Minulý rok jsme zaznamenali epidemie těchto nemocí v oblastech, které byly postiženy klimatickými extrémy," říká Epstein.

Jeho tým odhadl, že počasí zapříčinilo v r. 1998 škody za 89 miliard dolarů, ve srovnání s 55 miliardami za celá 80. léta. Prosincové ledové bouře v Kalifornii způsobily dalších 600 milionů dolarů škod, takže za uplynulý rok to dělá už 90 miliard.

Největší světový pojišťovatel pojišťoven, společnost Munich Re, v prosinci prohlásil, že přírodní pohromy zavinily v r.1998 50.000 úmrtí a škody za více než 90 miliard dolarů, ve srovnání se 13.000 mrtvými a 30 miliardami dolarů škod v roce 1997.

Na zdraví utrpěla i zvířata, a to s přímými ekonomickými důsledky. Rozmnožení Pfiesterie, řasy hubící ryby, těžce zasáhlo loviště ryb v americké oblasti Chesapeake Bay. Škody se odhadují na 60 milionů dolarů.

Epsteinova pracovní skupina v Centru pro zdraví a globální životní prostředí na Harvard Medical School nejdříve zmapovala vážné události počasí, a pak je porovnala se zprávami o epidemiích. Byla zde těsná korelace.

"V Latinské Americe byly výkyvy počasí spojeny s výskytem malárie, horečky dengue a cholery," uvádí se ve zprávě. "V Indonésii a na přilehlých ostrovech zpoždění monzunů a přidružené efekty místního zemědělských praktik vedly k dlouhotrvajícím požárům lesů, respiračním onemocněním a značnému ničení přírodního prostředí."

Aby byla situaci ještě horší, La Niňa, chladnější klimatický jev, který často následuje po jevu El Niňo, přinášel od dubna další extrémy počasí, které měly za následek záplavy v Bangladéši a Číně, prosincovou studenou vlnu v Evropě a ničivá sucha následovaná záplavami v Texasu.

Epstein předpokládá, že globální oteplování tyto klimatické jevy ještě zhoršuje. "Myslím, že je to kombinace jevů El Niňo, La Niňa a klimatických změn," říká.

Účinky takového počasí jsou ničivé. German Poveda, hydrolog z National University v Medellinu v Kolumbii, referoval o suchu, které jev El Niňo způsobil v letech 1990 a 1991. To téměř zastavilo národní průmysl založený na hydroelektrárnách, což stálo 1 miliardu dolarů. "Pro zemi třetího světa je taková cena příliš vysoká," dal se slyšet.

Poté jev La Niňa přinesl prudké deště, které poškodily jemné květy kávovníků. "Utrpěli jsme obrovské škody", říká Poveda.

Naštěstí již mohou vědci některé tyto jevy předvídat. Ants Leetman, ředitel centra předpovědí klimatu v U. S. National Weather Service řekl, že řadu těchto událostí lze předpovědět 3-4 měsíce předem.

Předpovídání El Nina je první krok k tomu, abychom byli schopni předpovídat vývoj klimatu." dodal.


reklama

 
Maggie Fox

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist