https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/el-pais-la-gomeru-potrapil-rozsahly-pozar-plameny-ohrozily-narodni-park-garajonay
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

El País: La Gomeru potrápil rozsáhlý požár, plameny ohrozily národní park Garajonay

29.4.2008 09:42 | PRAHA/SAN SEBASTIAN DE LA GOMERA (Ecomonitor)
Na ostrově La Gomera, který je součástí Kanárských ostrovů, vypukl v sobotu odpoledne rozsáhlý požár. Plameny zachvátily velkou část lesních ploch a ohrozily národní park Garajonay. Podle deníku El País se požárníkům podařilo získat kontrolu nad ohněm v neděli. Jejich práci však značně komplikovaly klimatické podmínky.
 

Pobřeží ostrova La Gomera - čedičový útvar Los Organos.
Pobřeží ostrova La Gomera, Kanárské ostrovy. Čedičový útvar Los Organos. Tato fotografie je zveřejněna pod licencí Volná licence GNU pro dokumenty a využívá materiál z hesla Wikipedie "La Gomera".
Foto: Rainer Haessner/Wikimedia Commons

V sobotu v odpoledních hodinách zachvátily plameny oblast nad obcí Hermigua. Požár se pak rozšířil na plochu 700 hektarů. Oblast postižená ohněm se nachází v blízkosti národního parku Garajonay, v němž se rozprostírá vavřínový prales. Vzácná vegetace se tak ocitla v ohrožení. Na odstranění požáru začali okamžitě pracovat hasiči s helikoptérami. Jejich práci však velmi ztěžovaly klimatické podmínky, vysoké teploty a silný vítr totiž přímo nahrávaly dalšímu šíření požáru. Zkrotit plameny se hasičům podařilo v neděli.

Ostrov La Gomera o rozloze 370 kilometrů čtverečních má celkem 15 tisíc obyvatel. Pět set obyvatel oblasti nad obcí Hermigua muselo být v sobotu evakuováno a ubytováno v provizorních podmínkách poblíž pláže Santa Catalina. Většina z evakuovaných se do svých domovů navrátila již v neděli. Jeden obyvatel postižené oblasti španělské agentuře Efe řekl: "Oheň spálil celé okolí mého domu. Ovce, slepice a vepři zázrakem přežili. Na rozdíl od mého souseda, jemuž v ohradě uhořelo 15 koz, jsem měl štěstí."

Plameny poškodily zemědělské usedlosti a oblasti na úpatí hor. Požár se nevyhnul rovněž několika obytným stavbám, avšak ztráty na životech ani zranění nebyly zaznamenány. Na likvidaci požáru se podílelo celkem sedm helikoptér a tři letadla.

Podle článku v deníku El País zveřejněného dne 28. dubna 2008.


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist