https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektricky-plot-v-keni-urovna-konflikt-slonu-a-farmaru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konflikt mezi slony a farmáři má urovnat 163 km dlouhý elektrický plot

16.8.2016 00:19 | LAIKIPIA (ČTK)
Náhorní planina Laikipia, kde žije 6300 slonů, má druhou největší populaci těchto tlustokožců v Keni a je zároveň oblastí, kde jsou konflikty mezi lidmi a slony nejčetnější
Náhorní planina Laikipia, kde žije 6300 slonů, má druhou největší populaci těchto tlustokožců v Keni a je zároveň oblastí, kde jsou konflikty mezi lidmi a slony nejčetnější
S mačetou v ruce Paul Njoroge obhlíží svých pět hektarů pozemků mezi údolím Rift a Mount Kenya. Jeho pole se vzpamatovávají z posledního přechodu slonů z konce dubna. Situaci by však měl brzy změnit 163 kilometrů dlouhý elektrický plot, píše agentura AFP.
 

Paul Njoroge už 30 let pěstuje cukrovou třtinu, avokádo, brambory a banány na svazích náhorní planiny Laikipia ve středozápadní Keni, asi 200 kilometrů severně od Nairobi.

"Nemáme nic proti slonům. Ale jejich činnost nás zbídačuje," říká třiapadesátiletý muž.

Na jeho poli jsou ještě vidět obrovské stopy slonů na půdě posypané polámanými větvemi, nejnovější důkazy o téměř každodenních konfliktech mezi obyvateli tohoto regionu a slony, které někdy vedou až k pytláctví.

Aby tyto incidenty omezila, zahájila nevládní organizace na ochranu slonů Space for Giants 10. června výstavbu elektrifikovaného plotu o délce 163 kilometrů, který povede kolem rezervace Western Laikipia. Oficiálního zahájení stavby se zúčastnila ministryně životního prostředí Judi Wakhunguová, guvernér Laikipie a zástupci britské armády, která projekt rovněž financuje.

Tento plot je první konkrétní operací financovanou díky penězům, které slíbil koncem dubna v Keni uvolnit summit o zákazu obchodu se slonovinou. Keňa poté zlikvidovala své zásoby sloních klů. Stavba této ohrady, která má trvale chránit slony i farmáře, má trvat asi dva roky. Její cena se vyšplhá na v přepočtu 21 milionů Kč.

"Pytláctví je naléhavý, ale krátkodobý problém. Z dlouhodobého hlediska se však konflikty s lidmi stanou hlavní výzvou pro zachování slonů v Africe," soudí Max Graham, zakladatel a ředitel Space for Giants.

Nájezdy slonů přijdou draho. Paul měl loni ztráty v přepočtu asi 100 000 Kč. A protože vláda neposkytuje žádné náhrady škod, mají farmáři sklon uchylovat se k nelegálním postupům, jako je pytláctví
Nájezdy slonů přijdou draho. Paul měl loni ztráty v přepočtu asi 100 000 Kč. A protože vláda neposkytuje žádné náhrady škod, mají farmáři sklon uchylovat se k nelegálním postupům, jako je pytláctví

Náhorní planina Laikipia, kde žije 6300 slonů, má druhou největší populaci těchto tlustokožců v Keni a je zároveň oblastí, kde jsou konflikty mezi lidmi a slony nejčetnější. Podle Space for Giants jich bylo za dva roky téměř 6700.

Pro místní farmáře je soužití se slony katastrofální. "V noci je neslyšíme, když přecházejí přes pahorek. Stačí ale zapraskání větvičky, moji psi začnou štěkat a já hned vím, co se děje," říká Paul.

Začíná noční štvanice. Sousedi se sbíhají s pochodněmi a tlučou mačetami do sudů, aby zvířata poplašili. Ale není to nic platné. Ani stará ohrada, která nebyla elektrifikovaná, nedokázala tyto zvířecí kolosy zastavit.

Nyní se situace změní s novým plotem, kterým povede napětí o 7000 voltech. Nájezdy slonů přijdou draho. Paul měl loni ztráty v přepočtu asi 100 000 Kč. A protože vláda neposkytuje žádné náhrady škod, mají farmáři sklon uchylovat se k nelegálním postupům, jako je pytláctví.

"Od ministerstva financí jsem dostala sotva čtvrtinu částky, kterou farmáři požadují jako náhrady. Protože máme málo peněz, prioritně řešíme případy úmrtí," vysvětluje ministryně Wakhunguová.

Jennifer unikla smrti před deseti lety. Před svým domkem tváří v tvář slonu volala o pomoc, ale nemohla se strachy pohnout. Zvíře se přiblížilo a jeden kel pronikl staré dámě do levého boku. Ta dodnes musí chodit o holi.

"Během dvou let zemřelo při podobných incidentech 21 lidí," vypočítává Paul. Nikdy však nepomýšlel na to, aby se odstěhoval. "Budeme tu žít dál. Pohřbíme naše sousedy a život začne znovu," říká.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist