https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrifikace-zeleznice-mezi-cr-a-rakouskem-skoncila
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektrifikace železnice mezi ČR a Rakouskem skončila

11.12.2001 13:37 | HORNÍ DVOŘIŠTĚ (ČIA)
Poslední elektrifikovaný úsek železnice od česko-rakouské hranice k obci Summerau byl slavnostně zprovozněn včera odpoledne. "Skončila tak elektrifikace železničního spojení od Baltského moře do Slovinska a Itálie," uvedl dnes zástupce Českých drah pro Jihočeský kraj Ivan Študlar.
 

Trať je součástí jedné z hlavních transevropských železničních magistrál E 55 vedoucí ze švédského Stockholmu do italské Boloně. "Elektrifikaci čtyřkilometrového úseku za půl miliardy korun hradila česká strana," řekl Študlar. Další investice si podle něj vyžádaly úpravy nástupišť a kolejí.

Kvůli rozdílu trakčního napětí v obou zemích budou přes hranice zatím jezdit rakouské lokomotivy Taurus, které jsou přizpůsobené pro oba elektrické systémy. "U nás používáme napětí 25 kilovoltů a v Rakousku se používá 15 kilovoltů. Až od nového roku by měly na trať vyjet také tři zrekonstruované lokomotivy Českých drah," vysvětlil Študlar.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist