https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/elektrina-i-plyn-pro-domacnosti-pristi-rok-podrazi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Elektřina i plyn pro domácnosti příští rok podraží

23.10.2001 17:18 | PRAHA/JIHLAVA (ČIA)
Cena elektřiny pro domácnosti by měla v příštím roce v průměru růst o 10,7 procenta, ceny plynu podraží v průměru o pět procent. O rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) informovala jeho mluvčí Jarmila Lehnerová.
 

Maximální meziroční nárůst cen tepla pro domácnost představuje pro příští rok 4,9 procenta. ERÚ přitom původně předpokládal nárůst cen elektřiny až o 13 procent, u plynu se hovořilo o navýšení cen až o deset procent. Podle ERÚ se jedná o poslední plošné zvyšování cen elektřiny, jejíž cena by od příštího roku měla již plně odrážet náklady na jednotlivé činnosti. U elektřiny i u plynu je ale nutné počítat s regionálními odchylkami.

Vliv na nižší růst ceny plynu má pozitivní vývoj cen ropných olejů a posílení koruny. Cena z Transgasu pro distribuční společnosti se přesto v důsledku odstranění vnitřních dotací z tranzitu zvýší o zhruba 0,03 Kč/metr krychlový. Ceny plynu pro velkoodběratele a střední odběratele by se příští rok neměly zvýšit. Podle ERÚ by vnitrostátní hospodaření Transgasu mělo dosáhnout odpovídající míry rentability jak za přepravu plynu, tak i obchod s plynem do roku 2004.

Energetický regulační úřad také stanovil cenu systémových služeb, která bude v příštím roce činit 157,90 Kč/MWh, a speciální cenu pro účelovou spotřebu závodních elektráren, která dosáhne 58,04 Kč/MWh. Cena povinného výkupu z kogenerace byla stanovena na 970 Kč/MWh prokazatelně vyrobenou v režimu "vynucené výroby" a nabídnutou místně příslušnému provozovateli.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist