https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-budou-nadale-moci-merit-samostatne-stanice-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise budou i nadále měřit samostatné stanice

22.12.2017 11:20 | PRAHA (ČTK)
Měření emisí už nepůjde obejít
Měření emisí už nepůjde obejít
Měřit množství vypouštěných výfukových zplodin u vozidel budou moci i nadále samostatné stanice měření emisí. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes schválila vláda.
 
Měřit množství vypouštěných výfukových zplodin u vozidel budou moci i nadále samostatné stanice měření emisí. Vyplývá to z návrhu novely zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích, kterou dnes schválila vláda. Po uplynutí minimálně čtyřletého přechodného období ale novela počítá s tím, že všechny stanice technické kontroly (STK) budou poskytovat měření emisí jako součást jednotné technické kontroly vozidel.

Diskuse o tom, kdo bude moct měřit v rámci technické kontroly vozidel emise, se vede od poloviny loňského roku. Tehdy si ministerstvo dopravy vyložilo nová unijní pravidla jako zákaz fungování samostatných stanic měření emisí. Po opakovaných konzultacích s Evropskou komisí ale podle úřadu vyplynulo, že zachování samostatných emisních stanic není proti principům evropské směrnice, která pravidla technických kontrol upravuje.

Podmínkou je ale jednotný výstup z celkové technické kontroly, který budou podle ministerského návrhu vydávat kontrolní technici. Kromě nich vznikne kategorie kontrolních techniků s omezením na vydávání osvědčení pouze z měření emisí.

Podobně jako STK se budou od ledna muset i stanice měření emisí připojit do systému online evidence kontrol. Emisní technici tak budou mít povinnost fotit automobily, které jsou podrobovány zkouškám, a tyto fotografie archivovat v online databázi ministerstva dopravy. Systém má zabránit podvodům a sloužit jako důkaz, že vozidlo skutečně na kontrole bylo.

Povinně se budou muset fotit poznávací značky, identifikační číslo vozidla, takzvaný VIN kód a stav tachometru. Evidence testovaných vozidel má mimo jiné zabránit nešvaru, kdy někteří majitelé objíždějí vícero stanic měření emisí v případě, že jim první měření škodlivin nevyjde.

Původně měla tato povinnost pro emisní stanice platit od začátku prosince. Kvůli technologickým problémům se zapojováním jednotlivých pracovišť do systému ale ministerstvo stanicím udělilo měsíční odklad.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist