https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/emise-sklenikovych-plynu-ve-stare-eu-po-dvou-letech-mirne-klesly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Emise skleníkových plynů ve staré EU po dvou letech mírně klesly

29.7.2004 13:59 | PRAHA/KODAŇ (EkoList)
Emise skleníkových plynů po dvou letech růstu mírně klesly, čímž se podařil malý krok blíže k cíli: osmiprocentnímu snížení emisí v příštích osmi letech. Jak dokazují odhady Evropské agentury pro životní prostředí, emise v původních 15 zemích EU se mezi roky 2001 a 2002 snížily o 0,5 %. Důvody poklesu jsou teplejší počasí v těchto letech, což znamenalo méně topení fosilními palivy v domácnostech a úřadech, ale také nižší ekonomický růst v průmyslu a posun od uhlí k plynu.
 

Snížení nastalo také díky opatřením, která omezila emise dusičnanů z chemického průmyslu ve Francii a Velké Británii, stejně jako opatření většiny členských zemí na snížení emisí metanu ze skládek a odpadu. Nicméně, emise z výroby elektřiny a tepla ve všech zemích stouply, a s výjimkou Německa stouply také emise ze silniční dopravy.

Emise šesti hlavních skleníkových plynů stoupaly v letech 2000 a 2001 o 0,2 %, resp. 1,3 %. Pokles v roce 2002 dostal emise Evropské unie jako celku 2,9 % pod úroveň z roku 1990, stanovenou jako základ v Kjótském protokolu. Došlo tedy k mírnému posunu, protože ještě v roce 2001 byly celkové emise jen o 2,1 % níže než v roce 1990.

Stále však čeká Unii dlouhá cesta, aby do roku 2012 emise snížila o 8 % pod limit z roku 1990. Aby se tohoto cíle dosáhlo a emise by klesaly lineárně, musela by redukce v roce 2002 být nižší o 4,8 %. Své národní cíle pro snižování emisí skleníkových plynů zatím plní pouze 4 státy - Francie, Německo, Švédsko a Velká Británie.

Naopak významně stanovené limity překračují Dánsko, Irsko, Itálie, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Španělsko. Posledně zmíněná země překročila emise z roku 1990 o 39,4 %.

Mnohé státy se však snaží přicházet s dalšími iniciativami, jak dosáhnout posunu k cílům stanoveným Kjótem. V lednu 2005 začne platit systém obchodování s emisemi, který má potenciál přinést významné redukce emisí CO2. Navíc některé členské státy začínají mít výhody z dalších možností redukce emisí podle Kjótského protokolu.

Ten umožňuje dosáhnout části stanoveného limitu investováním do projektů, které sníží emise skleníkových plynů kdekoli v průmyslovém či rozvojovém světě, nebo se ujmout projektů, které vstřebají CO2 v lesích či na zemědělské půdě.

Například Nizozemí počítá, že mezi lety 2008-2012 sníží emise o šest procent, pokud budou započítány jeho zahraniční investice do projektů ke snížení emisí. Přitom v roce 2002 emise v Nizozemí byly 0,6 procenta nad základním rokem. Rakousko a Dánsko také vyčlenily významné částky pro takové projekty, ale ještě neposkytly informace, jaké úspory emisí očekávají.

Emise nově přistoupivších deseti zemí se nebudou počítat do společného cíle EU. Podle kjótského protokolu většina těchto zemí má cíl snížení o šest až osm procent, aby splnily závazky.

Lucembursko předloni zvýšilo emise kvůli spuštění nové elektrárny a teplárny. Španělsko a Portugalsko zase musely kompenzovat nedostatek vody v řekách vyšší výrobou elektřiny z fosilních paliv. Na druhou stranu redukce vyšší než jedno procento se podařily Dánsku, Francii, Německu, Irsku, Nizozemí a Velké Británii.

Emise oxidu uhličitého, který představuje asi čtyři pětiny všech emisí, se v období 2001 a 2002 snížila o 0,3 %. Přesto zůstala o 1,4 procenta výše než činí strop z roku 1990, především kvůli neustále rostoucím emisím ze silniční dopravy.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist