https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/energeticka-burza-zahaji-zkusebni-provoz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Energetická burza zahájí zkušební provoz

4.11.2002 15:15 | PRAHA (ČIA)
Zkušební provoz spustí tento týden Energetická burza pro obchod s elektrickou energií (EB). Působit by měla jako část kladenské Českomoravské komoditní burzy. Burzu založilo 12 českých společností, které se zabývají výrobou či distribucí elektřiny, například ČEZ, Pražská energetika (PRE) či Energotrans a Dalkia. "Už 14. listopadu bude úvodní burzovní shromáždění a proběhnou také první obchody," řekl dnes ČIA mluvčí PRE Petr Holubec.
 

Jaké množství elektřiny bude přes Energetickou burzu obchodováno, zatím podle Holubce nelze příliš odhadnout, spíše však půjde o menší objemy. Důvodem je, že drtivá většina dodávek elektrické energie je nasmlouvána dlouhodobě předem. Například pomocí krátkodobých obchodů přes Operátora trhu s elektřinou (OTE) se obchoduje v průměru jen okolo jednoho procenta denně prodané elektřiny.

Energetická burza by se měla stát po dvoustranných smlouvách a krátkodobých obchodech přes OTE novým způsobem podpory obchodů uzavíraných na minimálně jeden týden. Způsob obchodování by měl umožnit jak tradiční aukční postup, tak i nákupy a prodeje elektronickou cestou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist