https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-chranena-uzemi-pod-tlakem-globalnich-zmen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Chráněná území pod tlakem globálních změn

21.8.2003 11:05 | Washington (EcoMonitor)
Nová situace celosvětového vývoje jako jsou klimatické změny, neustálý nárůst počtu obyvatel a invaze cizích živočišných druhů vytváří nebývalý tlak na území národních parků a chráněných lokalit, které pokrývají téměř 13 % naší planety. Varování tento týden vydali vědci z World Resources Institute (WRI).
 

Od doby kdy v roce 1872 vznikl nejstarší národní park Yelowstone, bylo dodnes zřízeno celkem 102 101 chráněných krajinných území pokrývající oblast 18,8 milionu čtverečních kilometrů. Celková plocha území pod dohledem ochranářů se jen za posledních deset let více než zdvojnásobila a je dnes větší než území Spojených států, Kanady a Německa dohromady. "Mnoho krajinných oblastí jsou poslední pevnosti přírody a současné změny klimatu, způsobené lidskou činností, jakoby již beranidlem rozbíjely brány,"říká Dr. Kenton Miller, víceprezident WRI a ředitel Světové komise chráněných území IUCN (WCPA). "Musíme najít cestu jak se přizpůsobit těmto změnám a zaručit dlouhodobý trvale udržitelný rozvoj našich parků a chráněních lokalit."

Tato varování byla vydána v předstihu před Pátým světovým kongresem o národních parcích, organizovaným IUCN a WCPA, který se bude konat v Durbanu v Jihoafrické republice 8-17. září 2003. Kongres se koná jednou za deset let a stane se místem prvního setkání světových odborníků na chráněná území a parky. Předpokládá se účast 2 500 vědců ze 170 zemí světa. "Některé živočišné druhy, již téměř vymizelé, jsou zcela závislé na chráněných parcích,"říká John Lash, prezident WRI ."Až budou ohroženy téměř všechny ekosystémy, a lidstvo samo bude ohroženo, bude žádat ochranu právě v těchto oblastech."

V tuto chvíli se přeci jen správci parků potýkají s tradičnějšími problémy, jako je chybějící legislativa nově ustavených parků, problémy s vlastnictvím půdy a nedostatek financí. Častěji však stojí před problémem či krizí, kterou je třeba vyřešit okamžitě, ale její dopad může mít dlouhodobé důsledky, které mohou ohrozit samu existenci chráněného území. Jejich odpovědnost je o to těžší, že většinou nemají k dispozici příliš mnoho kvalitních informací. Nyní se potýkají v prvé řadě s dopadem klimatických změn, ztrátou některých území a rozdrobování lokalit do menších celků díky stavbě silnic, zvyšující se hladinou moří, narůstající lidskou populací, invazí cizích živočišných druhů, měnícím se vkusem a stylem života lidí a decentralizací politické kontroly.

"Tyto problémy se velmi brzy stanou aktuální a hravě překonají překážky, které nás trápily v minulosti," říká John Waugh z americké odbočky IUCN. "Chráněná krajinná území a národní parky jsou srdcem ekosystému, který potřebujme k udržení života na Zemi." Zpráva IWR za roky 2001-2002 dokazuje jak nepřekonatelně je člověk závislý na ekosystému, který se však rapidní rychlostí zhoršuje. Každý šestý člověk je závislý na rybách jako hlavním součásti potravy, přitom 75 % rybářských lokalit je přelovených nebo je populace na biologickém limitu. Téměř 41 lidí ze 100 žije v oblastech trpících nedostatkem vody. 350 milionů lidí je přímo závislých na lesních porostech, ale celých 46 % lesů na celém světě zmizelo od doby vzniku zemědělství.

Podle textu Environmental News Network 20. 08. 2003.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist