https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/enn-odlesnovani-amazonskych-destnych-pralesu-pokracuje-ve-zvysene-mire
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ENN: Odlesňování amazonských deštných pralesů pokračuje ve zvýšené míře

2.12.2008 10:03 | PRAHA/BRASÍLIA (Ecomonitor)
Míra odlesňování amazonských deštných pralesů se uplynulých dvanáct měsíců zvýšila. Informovala o tom Brazilská kosmická agentura (Instituto Nacional de Pesquisas Espaciais - INPE). Ta za uplynulý rok pořídila snímky, které byly zveřejněny poslední listopadový den .
 

Prales zachycený z hladiny Amazonky.
Prales zachycený z hladiny Amazonky. Salinopolis, stát Pará, Brazílie.
Foto: Cesar Paes Barreto/http://www.sxc.hu/photo/29338

Brazilský ministr životního prostředí Carlos Minc v této souvislosti uvedl, že vláda oznámí svůj plán na snižování emisí uhlíku. Ten má vést k zastavení odlesňování deštných pralesů v rámci národní kampaně proti klimatickým změnám.

Od srpna 2007 do června 2008 bylo v oblasti, do které Amazonie oficiálně spadá, odlesněno 11 968 km2 pralesa. Nárůst o 3,8 % oproti minulému roku je nevítaným překvapením obzvlášť proto, že v předcházejícím období došlo k pozitivnímu poklesu o 18 %.

"Omezením úvěrů se předchází nelegálnímu obsazování a využívání pralesů ("grilagem"), které je hlavní příčinou odlesňování Amazonských pralesů", řekl brazilský výkonný ředitel WWF Denise Hamú. "Jsme znepokojeni. Tato míra odlesňování se rovná téměř čtyřiceti procentům území Belgie nebo velkosti Jamaiky", dodal Denise Hamú.

Pokles odlesňování Amazonských deštných pralesů, kterého Brazílie dosáhla ukazuje, že je schopna zavázat se ke splnění plánovaných cílů na omezení emisí. V právě probíhající Konferenci stran Úmluvy OSN o změnách klimatu v polské Poznani je Brazílie se svým programem jedním ze stěžejních účastníků.

Ředitel WWF Brazílie, Carlos Alberto de Mattos Scaramuzza pro ENN vysvětlil, že kroky podniknuté v boji proti odlesňování musí být uskutečněny na čtyřech úrovních. První je efektivní ochrana pralesů pomocí tvorby chráněných oblastí. Druhou propagace udržitelného využívání přírodních zdrojů pomocí zavedení funkčního managementu ve státě Amazon. Další, třetí úrovní jsou aktivity spojené s potlačováním nelegálního osidlování a využívání půdy ("grilagem"), jakými je například ostraha oblasti a zemědělská aktivita a rozšířit pracovní infrastrukturu. A nakonec musíme mít k dispozici finanční prostředky, abychom mohli odměnit ty, kteří se na ochraně deštného pralesa podílejí.

"Bereme na vědomí, že federální vláda Brazílie podnikla pozitivní kroky, ale musíme naléhat ke zlepšení," řekl Scaramuzza. "Konkrétně, požadujeme další vytváření chráněných oblastí a posílení jejich ochrany, přidělení zázemí pro práci zaměstnancům a jejich vedení a efektivní fungování nově zřízené instituce pralesní policie, včetně rozvoje managementu deštného pralesa ve státě Amazon."

Podle článku Guye Adamse zveřejněného dne 1. prosince 2008 na serveru www.enn.com


reklama

 
Kamila Pletánková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist