https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/environmental-news-network-severni-africe-a-strednimu-vychodu-hrozi-klimaticka-krize-v-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Environmental News Network: Severní Africe a Střednímu východu hrozí klimatická krize v zemědělství

11.3.2008 09:36 | PRAHA/KÁHIRA (Ecomonitor)
Na konferenci Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO), jež se uskutečnila minulý týden v egyptské Káhiře, byla představena nová studie zabývající se klimatickými změnami. Tato studie tvrdí, že oblastem severní Afriky a Středního východu hrozí v důsledku klimatických změn obrovské nebezpečí. Informoval o tom server Environmental News Network.
 

Saharská poušť
Saharská poušť na satelitním snímku.
Foto: NASA

Studie FAO vyhodnocuje analýzy a modely klimatických změn vyhotovené pro období 1980 až 1999 a 2080 až 2099. Více než 80 % z vyhodnocovaných klimatických modelů předpovídá, že ve sledovaných regionech bude míra srážek každoročně klesat až o 40 milimetrů, čímž se farmářům zkrátí vegetační období. Pokud se teplota zvýší o 3 – 4 °C, lze v oblasti Středního východu očekávat pokles výnosů z půdy o 15 až 35 %, v případě severní Afriky zpráva hovoří o 25 až 30procentním snížení výnosů. To může velmi ohrozit možnost zajištění obživy v těchto oblastech.

Za nejvíce ohrožený region studie považuje Jemen, protože se jedná o stát s největší mírou chudoby, nejvyšším populačním růstem a nejzávažnějším nedostatkem vody. V pobřežních oblastech, zejména v oblasti delty Nilu a Arabského poloostrova, lze v důsledku zvyšování hladin moří očekávat záplavy. Studie zároveň varuje, že v důsledku klimatických změn může dojít ke změnám ve způsobu šíření a přenášení škůdců dobytka a nemocí obecně – tudíž může dojít k šíření epidemií.

FAO prostřednictvím studie rovněž upozorňuje na nutnost zvážení vlivu biopaliv na zajišťování potravy. V oblasti zemědělství bude třeba zaměřit pozornost na jeho zefektivnění skrze lepší hospodaření s vodou a hnojivy. Důležité bude rovněž zaměřit se na rekultivaci odlesněné, degradované půdy.

Nasredin Hag Elamin, působící v Regionálním úřadu FAO pro Blízký východ se sídlem v Káhiře, označil pravděpodobný dopad klimatických změn za velmi znepokojivý, a proto vyzval k důslednému uplatňování dobré zemědělské politiky jak na úrovni národní, tak i na úrovni regionální.

Podle článku na serveru Environmental News Network ze dne 10. 3. 2008


reklama

 
Martina Kollerová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist