https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eru-ma-vyhrady-k-novele-energetickeho-zakona
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ERÚ má výhrady k novele energetického zákona

5.2.2004 15:20 | PRAHA (ČIA)
Výhrady k novele energetického zákona má Energetický regulační úřad (ERÚ). "Stát na náš úřad přesunuje i čistě politická rozhodnutí, která by měl učinit sám," uvedl na dnešní tiskové konferenci předseda ERÚ Pavel Brychta.
 

Mezi "nechtěné kompetence" podle jeho slov náleží například to, že ERÚ bude rozhodovat, které společnosti získají, či nezískají licenci na dovoz zemního plynu do republiky. Novela též dostatečně neřeší otázku oddělení obchodu a distribuce v Transgasu i ve všech regionálních distributorech plynu a elektřiny. "Rozdělení distributorů vyvolá zvýšené náklady, které se asi promítnou i do cen pro konečné zákazníky," dodal Brychta.

Novelu energetického zákona zpracovalo ministerstvo průmyslu a obchodu a loni v listopadu ji schválila vláda. Na únorovém zasedání by o ní měla hlasovat Poslanecká sněmovna.

Energetický regulační úřad (ERÚ) vznikl na počátku ledna 2001, jeho činnost upravuje zákon o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích (takzvaný energetický zákon). Hlavním úkolem ERÚ je vyhlašovat ceny elektřiny, plynu a tepla pro chráněné zákazníky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist