https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eru-od-rijna-zemni-plyn-zlevni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ERÚ: Od října zemní plyn zlevní

3.9.2002 13:51 | PRAHA (ČIA)
O snížení cen zemního plynu od 1. října tohoto roku rozhodl Energetický regulační úřad (ERÚ). Cena za komoditu z Transgasu poklesne o 12 procent, průměrné snížení cen za všechny distribuční společnosti se bude pohybovat v rozmezí devíti až deseti procent. Pro domácnosti bude změna cen znamenat úsporu okolo 8,4 procenta. "Hlavní příčinou poklesu ceny zemního plynu je nynější kurz koruny k dolaru a příznivý vývoj ceny ropy na světových trzích," podotkl předseda ERÚ Pavel Brychta.
 

Podle Brychty se cenová úroveň zemního plynu se bude lišit v závislosti na regionu a dostribuční společnosti. Pokles cena pro domácnosti se proto může pohybovat v rozpětí od 7,4 do 8,9 procenta.

ERÚ zároveň v této době provádí kalkulaci cen regulovaných činností a konečných cen pro chráněné zákazníky v elektroenergetice na rok 2003. Průměrná cena za přenos by se měla zvýšit ze stávajících 119,22 na 126,45 korun za MWh, cena systémových služeb by měla zůstat pod úrovní 158 korun za MWh. ERÚ předpokládá, že cena elektřiny pro chráněné zákazníky klesne v příštím roce ze stávajících 970 na minimálně 915 korun za MWh.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist