https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eru-problem-zakazniku-spolecnosti-ceska-energie-byl-vyresen-zrusenim-licence
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ERÚ: Problém zákazníků společnosti Česká energie byl vyřešen zrušením licence

25.10.2016 13:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Zákazníci České energie se nemusí bát, že by se stali černými odběrateli energie.
Zákazníci České energie se nemusí bát, že by se stali černými odběrateli energie.
Energetický regulační úřad (ERÚ) v pátek 21. října 2016 upozornil na to, že klienti společnosti Česká energie, kteří jsou připojeni k lokálním distribučním soustavám, se mohou nevědomky dopustit neoprávněného odběru energií.
 

Problém se podle sdělení ERÚ povedlo vyřešit a neoprávněný odběr nehrozí. Společnost Česká energie v závěru minulého týdne požádala ERÚ o zrušení licencí pro obchod s plynem i elektřinou. Úřad žádosti po splnění náležitostí vyhověl, zástupci České energie se vzdali práva na rozklad a rozhodnutí tak ihned nabylo právní moci.

Zákazníci, kteří by mohli spadnout do režimu neoprávněného odběru, se proto nemusejí ničeho obávat a automaticky přejdou pod dodavatele poslední instance od úterý 25. října 2016.

„ERÚ, operátor trhu OTE i obchodník jednali rychle a podařilo se tak zažehnat paradox, kvůli kterému by se lidé mohli dostat do neoprávněného odběru de facto bez vlastního přičinění. Nic to ale nemění na tom, že mezera v energetickém zákoně zůstala,“ sdělila Alena Vitásková, předsedkyně ERÚ.

ERÚ proto připravuje podnět na změnu energetického zákona pro Ministerstvo průmyslu a obchodu. Podobná situace totiž může nastat kdykoliv v budoucnu. O tom mj. svědčí i druhý současný případ. Problém popsaný v páteční tiskové zprávě totiž nadále ohrožuje zákazníky společnosti ST Energy, kteří jsou připojeni k lokální distribuční síti a dosud svou situaci nijak neřešili.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist