https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eru-zemni-plyn-poprve-zlevni-a-to-v-prumeru-o-88-procenta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ERÚ: Zemní plyn poprvé zlevní, a to v průměru o 8,8 procenta

27.2.2002 11:28 | PRAHA (ČIA)
V průměru o 8,8 procenta poklesnou od dubna letošního roku ceny zemního plynu pro odběratele. Domácnosti zaplatí průměrně o 8,2 a velkoodběratelé dokonce o 9,3 procenta méně než dosud. Od dokončení nápravy cenových deformací na trhu je to poprvé, kdy klesá cena pro koncové zákazníky. "Umožnil to příznivý vývoj cen ropy na světových trzích a posílení kurzu koruny vůči dolaru," upřesnil dnes na tiskové konferenci předseda nezávislého Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Pavel Brychta.
 

Brychta zároveň upozornil, že snížení se týká pouze plateb za spotřebovanou kilowatthodinu (kWh) a nikoliv paušálního poplatku. V uvedených procentních poklesech je však zohledněn i dopad stálého platu za dodávku plynu.

Pokles cen se sice v jednotlivých regionech liší, ovšem rozdíly nejsou dramatické. Nejméně klesnou ceny v Ústeckém kraji, a to o 7,6 procenta, naopak v Moravskoslezském kraji dojde ke snížení o 8,5 procenta. Rozdíly jsou dány již existujícími regionálními cenami jednotlivých distribučních společností. K liberalizaci došlo začátkem letošního roku.

"Rád bych také zdůraznil, že tento pokles cen zemního plynu je pouze odrazem vývoje na evropském trhu a nijak nesouvisí s blížícími se parlamentními volbami," poznamenal Brychta. Podle něj lze příznivý vývoj očekávat i v střednědobém horizontu, neboť v Evropě roste konkurence díky využívání nových zdrojů zemního plynu, například z Alžírska.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist