https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/esa-zrusila-start-pruzkumneho-roveru-na-mars-na-nemz-pracovala-s-roskosmosem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ESA zrušila start průzkumného roveru na Mars, na němž pracovala s Roskosmosem

17.3.2022 17:58 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská vesmírná agentura (ESA) dnes potvrdila, že ruší na letošek plánovaný start v rámci programu ExoMars. Při něm měla vyslat na Mars průzkumné vozítko pátrající po možných stopách minulého života na rudé planetě. ESA na projektu spolupracovala s ruskou vesmírnou agenturou Roskosmos a v prohlášení uvedla, že start ruší kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin na sociální síti telegram napsal, že rozhodnutí evropské agentury hořce lituje.
 

"Hlasitě odsuzujeme lidské ztráty a tragické následky agrese vůči Ukrajině," napsala ESA ve vyjádření, podle nějž rozhodnutí zrušit start učinila tento týden rada agentury sídlící v Paříži. "Ačkoliv jsme si vědomi dopadu (rozhodnutí) na vědecké prozkoumávání vesmíru, ESA plně souhlasí se sankcemi uvalenými na Rusko svými členskými státy," pokračuje vyjádření.

ESA již ke konci února pár dní po ruském útoku uvedla, že letošní start považuje za velmi nepravděpodobný.

"Je to velice hořký výsledek pro všechny nadšence pro vesmír," napsal šéf Roskosmosu Rogozin na telegramu. "Je to velmi politováníhodné," dodal.

Cílem programu ExoMars je hledat známky možné existence života na Marsu v minulosti, zkoumat na planetě změny vody a geochemického prostředí a zjišťovat atmosférické stopové plyny a jejich zdroje. Dalším z poslání programu je prověřit technologie pro budoucí mise zaměřené na přepravu vzorků z Marsu na Zemi.

Starty raket mířících na Mars lze provádět s ohledem na vzájemnou polohu Země a rudé planety jen jednou za dva roky, a další příležitost pro vyslání vozítka tak nastane v roce 2024. Raketa se zařízením programu ExoMars měla původně vzletět již v roce 2020, tehdy byl ale start odložen kvůli pandemii covidu-19 a nutnosti provést další testy přístrojů.

Letošní start byl plánovaný na září z ruského kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu a nosným zařízením měla být ruská raketa Proton-M.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist