https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-a-cina-planuji-technologie-pro-nulove-emise-co2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU a Čína plánují technologie pro nulové emise CO2

7.9.2005 12:46 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská unie a Čína minulý týden založily tzv. partnerství v oblasti klimatických změn, které má posílit spolupráci a dialog o změnách klimatu a energetice. Hlavním cílem tohoto partnerství je rozvoj pokročilé technologie "nulových emisí", založené na ukládání oxidu uhličitého pod zem. Také bude podporovat čisté zdroje energie, efektivní využívání energie, úspory energie.
 

Partnerství se má zaměřit na konkrétní aktivity jako rozvoj a rozmístění technologií pro výrobu čisté energie. Jde o další závazek EU při realizaci rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu a Kjótského protokolu. Partnerství Unie a Číny má také pomoci rozeběhnout diskuse o opatřeních v oblasti klimatických změn po roce 2012, které chce Komise odstartovat ještě tento rok v kanadském Montrealu.

Spolupráce si klade dva hlavní cíle, jichž má být dosaženo v roce 2020. Prvním je vyvinout a předvést pokročilou technologii nulových emisí při energetickém zpracování uhlí. Tato technologie umožní sbírat emise CO2 z uhelných elektráren a jejich následné ukládání pod zem, např. ve vytěžených ložiscích ropy či plynu nebo v uzavřených geologických vrstvách. Ve společné deklaraci se hovoří i o ukládání či využití metanu, o vodíku a palivových článcích.

Dalším cílem spolupráce je významně snížit náklady na klíčové energetické technologie a podpořit jejich rozmístění a rozšíření. EU i Čína také chtějí snížit energetickou náročnost svých ekonomik. Čína si dala za cíl do roku 2020 snížit spotřebu energie o polovinu. Evropská komise v nedávno přijaté Zelené knize o energetické efektivitě navrhuje snížení spotřeby energie EU o 20 % za stejné období zvýšením energetické efektivity.

Spolupráci má posílit i zapojení soukromého sektoru, bilaterálních i multilaterálních finanční nástrojů a úvěrových exportních agentur, propagace společných podniků a soukromo-veřejných partnerství.

Čína i EU jsou partnery v jednání jak v případě Rámcové úmluvy OSN o změnách klimatu, tak Kjótského protokolu. Zúčastněné strany budou diskutovat od 28.listopadu do 9.prosince 2005 v Montrealu o realizaci stávajících závazků a o dalších krocích, které je potřeba podniknout vůči klimatickým změnám.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist