https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-chce-podporit-vystavbu-dalnic-v-novych-clenskych-zemich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU chce podpořit výstavbu dálnic v nových členských zemích

22.3.2004 09:12 | PRAHA (ČIA)
Až 400 miliard eur v příštích dvaceti letech chce shromáždit Evropská unie na rozvoj výstavby mezinárodních tras dopravních sítí v nově přistupujících zemích. Záměr vychází z poslední analýzy dopravy východu a západu Evropy. Studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise, ukázala, že dopravní síť přistupujících zemí je nedostatečná, a bude tak brzdit hospodářský růst. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.
 

Pro Českou republiku představuje úmysl Bruselu možnost získat víc peněz. Dosud má do roku 2006 slíbeno 360 milionů eur. Na strategii výstavby se v tuzemsku ale nic nezmění. "I nadále zůstanou prioritou dva koridory procházející republikou," řekl generální ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury Pavel Švagr. Jde o železniční a silniční trasy z Berlína přes Prahu na Norimberk a Vídeň, a z Varšavy přes Moravu na Vídeň a Budapešť.

V návaznosti na evropskou dopravní síť chce ČR do deseti let vystavět zhruba 500 kilometrů dálnic za 247 miliard korun. Slabým článkem záměru jsou však peníze. "Na dopravní sítě bude v republice v příštích třech letech chybět 60 miliard korun," uvedl Švagr. "Je důležité, abychom z unie vyčerpali co nejvíce prostředků. Přesvědčujeme regiony, aby upustily od rivality při prosazování projektů a soustředily se hlavně na shromažďování prostředků," dodal náměstek fondu dopravy Jiří Novák.

Unie dotuje jen polovinu nákladů staveb, druhou polovinu musí dodat stát. Pokud by státní peníze chyběly, hodlá česká vláda k financování svého podílu využít úvěrů od Evropské investiční banky.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist