https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-chce-slevit-ze-sveho-pozadavku-na-narodni-opatreni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU chce slevit ze svého požadavku na národní opatření

24.11.2000 11:10 | PRAHA/HAAG (EkoList)
Evropská unie by byla v Haagu ochotna ustoupit ze svého požadavku na alespoň poloviční plnění kjótských závazků domácími opatřeními za podmínky, že ostatní země přistoupí na účinný systém kontroly a postihu neplnění závazků. S odvoláním na výrok francouzské ministryně životního prostředí Dominique Voynetové to napsala agentura ČTK. Šestá konference stran Rámcové úmluvy OSN o klimatických změnách v Haagu, která měla dnes oficiálně skončit, je poznamenaná sporem, na jehož jedné straně stojí Evropská unie a rozvojové země a na druhé Spojené státy, Kanada, Japonsko a Austrálie.
 

EU dosud trvala na tom, aby se redukce emisí skleníkových plynů prováděla převážně "domácími" opatřeními, jako jsou omezování škodlivých aktivit, zavádění čistých technologií a úspory energie ve vlastní zemi. USA, Japonsko a Kanada se naopak snažily prosadit, aby kjótské limity mohly být zmírněny výměnou za pomoc při zalesňování nebo aby bylo možné obchodovat s emisemi.

Voynetová včera naznačila, že by se EU mohla zříci požadavku, aby národní opatření představovala 50 % závazků, dohodnutých před třemi lety v Kjótu. Požaduje ovšem schválení účinného systému sankcí tak, aby pokuty vybrané za neplnění těchto závazků přicházely do fondů ekologické pomoci rozvojovým zemím. Voynetová si podle ČTK myslí, že tento návrh by mohl znamenat zásadní průlom v jednáních haagské konference.

Podle ČTK byla včerejší jednání zaměřena na tři klíčové otázky. Především šlo o to, zda do propadů zahrnout i oxid uhličitý polapený mladými lesy. Tento návrh prosazují lesnaté země jako USA, Kanada a Rusko, EU oponuje tím, že míru polapeného CO2 neumí dosud nikdo změřit. Vedle toho se včera projednávala právě i otázka sankcí a kontroly plnění závazků. Třetí projednávanou věcí byl jeden z mechanismů protokolu z Kjóta - obchodování s emisemi ("emission trading").

Delegáti měli v Haagu ukončit jednání původně do dnešní půlnoci. Předseda konference, nizozemský ministr životního prostředí Jan Pronk, ale už včera večer prohlásil, že na jednání "je čas až do sobotního odpoledne".


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist