https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-hodnoti-veterinarni-dozor-v-cr-pozitivne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU hodnotí veterinární dozor v ČR pozitivně

26.4.2002 12:28 | PRAHA (ČIA)
Celkově pozitivně vyznělo hodnocení veterinárního dozoru v ČR představiteli dosud nejrozsáhlejší inspekce z EU, která dnes skončila. Informoval o tom tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Inspektoři z Bruselu totiž podle Dubna konstatovali, že "úroveň státního veterinárního dozoru je vysoká, personální obsazení kvalitní a v podstatě zatím s dostatečným počtem pracovníků, například na rozdíl od situace v Rakousku". Podle bruselské inspekce má naše evidence a registrace hospodářských zvířat dobrý základ, je však potřeba podobně jako u našich jižních sousedů věnovat pozornost zpětným kontrolám jatka - chovatel.

Náš systém je dobře zavedený, ale má své rezervy a je třeba apelovat na uvědomělost a kázeň všech, koho se týká, zejména chovatelů a jejich povinnosti hlásit změny. Rezervu má i centrální evidence, kterou má na starosti Českomoravská společnost chovatelů. "Inspektoři konstatovali, že od doby, zhruba před rokem, kdy nám z Bruselu doporučovali změnit a zdokonalit systém evidence hospodářských zvířat, došlo ke znatelnému pokroku. Je však nutné, aby systém před vstupem dosáhl funkční dokonalosti, například zlepšit vstup orgánů státního veterinárního dozoru do databáze centrální evidence s možností ji přímo ovlivňovat," konstatoval Duben.

Předmětem inspekce z generálního ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele Evropské komise (DG SANCO) byla kontrola hygieny potravin, uplatňování povinnosti evidovat a registrovat všechna hospodářská zvířata, ale především to, jak jsou na tom potravinářské závody z hlediska legislativy EU. Tři dvoučlenné týmy inspektorů navštívily od 15. do 26. dubna 26 hospodářství, jatek a zpracovatelských závodů, a to včetně Českomoravské společnosti chovatelů, která je ministerstvem zemědělství pověřena vedením centrální evidence hospodářských zvířat. Inspekční týmy se dále zaměřily především na ty potravinářské provozy, které podle SVS ČR budou v okamžiku vstupu ČR do EU odpovídat legislativě EU, a na závody, které požádaly, aby pro ně bylo vyjednáno přechodné období.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist