https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-kladne-ohodnotila-harmonizaci-zemedelske-legislativy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU kladně ohodnotila harmonizaci zemědělské legislativy

14.11.2001 16:37 | PRAHA (ČIA)
Dosud nejpříznivější hodnocení týkající se kapitol sedm a osm, tedy zemědělství a rybolovu, obsahuje letošní pravidelná hodnotící zpráva Evropské komise (EK). Uvedl to dnes tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Pavel Kovář s tím, že zpráva "neodhalila žádnou oblast, která by nebyla Českou republikou ošetřena".
 

V kapitole zemědělství podle Kováře EK vyzdvihla pokrok v otázkách harmonizace legislativy, a to v oblastech fytosanitární, identifikaci a registraci zvířat, plodin pěstovaných na orné půdě, venkovského rozvoje, lesnictví, obchodních standardech pro ovoce a zeleninu či ekologického zemědělství. "Zpráva dále konstatuje, že bylo dosaženo významného pokroku v otázkách budování institucí a zavádění režimů prostřednictvím rozšiřování činností Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF). Bylo vyzdviženo přijetí opatření k regulaci trhu s komoditami cukr, obiloviny, mléko, slad a škrob. Zpráva také pozitivně hodnotí zpracování strategie bezpečnosti potravin, opatření k řešení problému BSE a nakládání s živočišnými odpady, dále pokrok v přípravách na zapojení do systému hlášení nákaz zvířat (ADNS) či reorganizaci struktury ministerstva zemědělství," uvedl Kovář.

Na ČR nicméně i tak čeká podle jeho slov celá řada úkolů, EK především zdůrazňuje nutnost dobudování všech institucí pro aplikaci Společné zemědělské politiky. ČR by měla například dokončit identifikaci pozemků, novelizovat zákon o SZIF, aby byl s obdobnými mechanismy EU plně slučitelný, centralizovat systém identifikace zvířat, zavést takzvané rostlinné pasy a doladit systém kontroly jakosti a zdravotní nezávadnosti potravin.

V kapitole rybolov zpráva sice konstatuje pokrok v přípravách na strukturální politiku Společné politiky rybářství a rybolovu, současně ale upozorňuje na malý vývoj v oblasti řízení zdrojů, inspekcí a kontrol.

"Na všech uvedených úkolech a doporučení EK se v současné době již pracuje a postupně se zavádí či připravuje jejich zavedení do praxe," zdůraznil Kovář. Stát by se tak podle něj mělo v převážné většině do doby vstupu ČR do EU.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist