https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-pomuze-s-vystavbou-tuzemske-dopravni-infrastruktury
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU pomůže s výstavbou tuzemské dopravní infrastruktury

30.4.2004 14:55 | PRAHA (ČIA)
Až 360 milionů eur (přibližně 11,7 miliardy korun) bude moci Česká republika do konce roku 2006 vyčerpat z kohezního fondu Evropské unie na výstavbu dopravní infrastruktury. Dalších 100 milionů eur (tedy zhruba 3,25 miliardy korun) může na tuzemské dopravní stavby jít z evropského operačního programu Infrastruktura. Na dnešním setkání s novináři o tom informoval ministr dopravy Milan Šimonovský.
 

Podle jeho slov je z dopravních staveb prioritou především modernizace III. a IV. železničního koridoru mezi Prahou, Plzní a Chebem, respektive mezi Prahou a Českými Budějovicemi. V příštím roce by se na těchto koridorech mělo začít stavět mezi Plzní a Stříbrem a mezi Stránčicemi a pražskou Hostivaří. Část evropských peněz by měla jít také na modernizaci železničního uzlu Brno, respektive na případný přesun brněnského hlavního nádraží.

Pokud jde o silniční stavby, prioritou jsou zejména dokončení dálnice D 1 na střední Moravě a silniční okruh kolem Prahy. Část peněz z kohezního fondu by měla použít Česká správa letišť na výstavbu nové přistávací a vzletové dráhy, která by měla začít kolem roku 2006. Peníze na dopravní infrastrukturu využívala Česká republika již z předvstupního fondu ISPA. Na výstavbu dálnic D 5 a D 8 či rekonstrukce I. a II. železničního koridoru šlo z těchto zdrojů přibližně 260 milionů eur (necelých 8,5 miliardy korun).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist