https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-pozaduje-odstraneni-bezpecnostnich-nedostatku-v-jete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU požaduje odstranění bezpečnostních nedostatků v JETE

13.6.2001 17:02 | PRAHA (ČIA)
Rychlé odstranění závažných bezpečnostních nedostatků v Jaderné elektrárně Temelín (JETE) požaduje zpráva pracovní skupiny pro otázky jaderné bezpečnosti, kterou minulý týden jednohlasně odsouhlasil Výbor stálých zástupců zemí Evropské unie (EU) v Bruselu. ČIA o tom dnes informoval hornorakouský pověřenec pro otázky jaderných zařízení Radko Pavlovec.
 

Zpráva se týká všech kandidátských zemí, které provozují jaderné elektrárny a po odsouhlasení se stala podkladem pro vstupní vyjednávání v rámci kapitoly energetika. "V případě JETE se jedná o zařízení, které má být nově uvedeno do provozu. Zahájení komerčního provozu bez odstranění závažných bezpečnostních nedostatků není možné. Jednalo by se o úmyslné ohrožení obyvatelstva," prohlásil Pavlovec.

Dokument obsahuje jak všeobecná doporučení pro jednotlivé kandidátské země, tak i výčet konkrétních bezpečnostních problémů jednotlivých jaderných elektráren. V případě JETE se v nejvyšší kategorii I - velmi relevantní bezpečnostní nedostatky s nutností krátkodobého řešení - nachází problematika ochrany proti prasknutí vysokotlakého potrubí na galerii 28,8 metru. Tento problém není v JETE vyřešen způsobem, který by odpovídal stavu techniky v zemích EU. Informace ČEZ a Státního úřadu pro jadernou bezpečnost , podle kterých byl tento problém již vyřešen, tedy podle Pavlovce neodpovídají skutečnosti.

Jako další důležitý problém identifikuje zpráva nutnost doložení funkčnosti důležitých bezpečnostních ventilů v případě průtoku směsi páry a vody. "Ani v tomto případě neodpovídají informace o údajném vyřešení tohoto závažného problému skutečnosti," uvedl Pavlovec. Opatření k zamezení havárie v případě prasknutí vysokotlakého potrubí jsou velmi časově a finančně náročné. Náklady na realizaci nutných opatření by mohly dosáhnout výše až několika miliard korun.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist