https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-prispela-178-miliony-korun-na-modernizaci-zeleznicni-infrastruktury-v-cr
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU přispěla 178 miliony korun na modernizaci železniční infrastruktury v ČR

13.2.2001 15:05 | VRANOVICE, PRAHA (ČIA)
Oslavu u příležitosti dokončení rekonstrukce železniční stanice ve Vranovicích na jižní Moravě zahájili dnes ministr dopravy Jaromír Schling, vedoucí delegace Evropské komise (EK) v České republice velvyslanec Ramiro Cibrian a generální ředitel Českých drah (ČD) Dalibor Zelený. Jak ČIA oznámil Dušan Ondrejička z delegace EK v Praze, projekt byl spolufinancován Evropskou unií (EU) z programu Phare, a to do výše 178 milionů korun (4,8 milionů EURO), což představuje přibližně 51 procent celkových nákladů.
 

Modernizace vranovického nádraží je na území Moravy poslední stavbou prvního železničního koridoru spojujícího Berlín s Vídní. Cílem projektu je modernizovat evropský koridor, který z Berlína povede přes Prahu, Brno, Vídeň a Budapešť až k Černému a Egejskému moři. Trať by po rekonstrukci měla splňovat mezinárodní standardy a měla by umožňovat jízdu rychlostí až 160 kilometrů v hodině.

"Investice do železniční sítě mají smysl jen za předpokladu, že ČD budou fungovat jako dobře organizovaná, strukturovaná a finančně zdravá společnost, která bude v budoucnosti konkurenčně schopná. Z těchto důvodů jsou další finanční toky z ISPA spojeny se skutečným pokrokem v restrukturalizaci ČD, a tak bych chtěl zdůraznit, že tato právní podmínka odráží důležitost, kterou přikládáme této reformě," řekl na slavnosti Cibrian.

Práce na realizaci projektu zahrnovala modernizaci trati s úpravou na rychlost 160 kilometrů v hodině, renovaci kolejového lože, úpravu traťových oblouků, výstavbu svršku včetně výhybek, demolici některých starých budov, výstavbu podjezdu, instalaci hlukových bariér a renovaci železničního mostu. Cesta z Berlína do Vídně tímto koridorem se zkrátí o tři a půl hodiny a cestující budou mít zaručeno větší bezpečí a pohodlí. Práce začaly v lednu 2000 a skončily v listopadu téhož roku.

Celková částka vynaložená od roku 1990 z prostředků Phare ve všech oborech v ČR dosáhla výše 750 milionů EURO (28 miliard korun). Spolu s projekty v rámci programu ISPA přesahuje financování z prostředků EU v České republice 820 milionů EURO (30 miliard korun).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist