https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-se-shodla-na-reforme-obchodovani-s-emisnimi-povolenkami
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU se shodla na reformě obchodování s emisními povolenkami

9.11.2017 18:55 | BRUSEL (ČTK)
Zástupci Evropského parlamentu a členských zemí Evropské unie se dnes dohodli na kompromisní podobě reformy systému obchodování s emisními povolenkami po roce 2020. Informovala o tom Evropská komise. Na ilustračním snímku tepelná elektrárna Počerady.
Zástupci Evropského parlamentu a členských zemí Evropské unie se dnes dohodli na kompromisní podobě reformy systému obchodování s emisními povolenkami po roce 2020. Informovala o tom Evropská komise. Na ilustračním snímku tepelná elektrárna Počerady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Zástupci Evropského parlamentu a členských zemí Evropské unie se dnes dohodli na kompromisní podobě reformy systému obchodování s emisními povolenkami po roce 2020. Informovala o tom Evropská komise. Dodala, že reforma přispěje ke splnění závazku Evropské unie snížit do roku 2030 emise skleníkových plynů o minimálně 40 procent.
 

Povolený objem emisí by se měl v letech 2021 až 2030 snižovat o 2,2 procenta ročně, tedy výraznějším tempem než doposud. Z trhu by měly být staženy až dvě miliardy povolenek, což by mělo vést k nárůstu ceny za vypuštění tuny oxidu uhličitého do ovzduší na 25 eur (638 Kč) ze současných pěti eur, napsala agentura DPA.

Německý průmysl podle DPA vyjádřil obavy, že dohodnuté změny by mohly mít negativní dopad na konkurenceschopnost evropských firem. Ochránci přírody zase považují reformu za příliš mírnou. "Obchod s emisemi tak bude dál hrát stejnou roli jako dosud - zůstane téměř bezvýznamný," uvedla organizace Climate Action Network (CAN).

Ocelářská unie sdružující 15 nejvýznamnějších českých a slovenských ocelářských firem dnes uvedla, že reforma bude stát ocelářské podniky miliardy korun. "Jedná se o kompromis, který nikoho úplně neuspokojí a pro nás je spíše zklamáním," řekl k dohodě Jan Czudek, předseda správní rady Ocelářské unie a generální ředitel a předseda představenstva Třineckých železáren.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist