https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-sikuje-primatory-proti-klimatickym-zmenam-ceska-mesta-o-tom-prilis-nevedi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU šikuje primátory proti klimatickým změnám, česká města o tom příliš nevědí

7.6.2008 07:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Již téměř 100 evropských měst, včetně 15 hlavních měst jednotlivých států, vyjádřilo podporu novému projektu Evropské unie s názvem Pakt primátorů. Tato iniciativa Evropské komise se má soustředit na konkrétní ekologické aktivity jednotlivých měst a oblastí a jejich obyvatel. Města a regiony přistupující k paktu souhlasí se snížením emisí oxidu uhličitého o více než 20 % do roku 2020 a za tímto účelem vypracují plány trvale udržitelného získávání a využívání energie.
 

Zahájení činnosti Paktu primátorů, jež proběhlo na počátku letošního roku, se zúčastnili delegáti z Londýna, Helsinek, Rigy, Berlína, Bonnu, Milána, Benátek, Nantes či Lublaně. Předcházely mu neformální rozhovory s řadou evropských měst, z nichž vzešel předběžný text paktu, jehož konečná verze má být teprve vypracována.

Ekolist.cz se snažil zjistit, jaké je povědomí o projektu Pakt primátorů v České republice. S dotazem, zda a jak se do této aktivity hodlají zapojit, jsme se obrátili na představitele krajských měst, jichž by se projekt v rámci naší republiky týkal především.

Město Brno do jednání primátorů o paktu nebylo přizváno. Jak však uvádí primátor Roman Onderka, město i tak plánuje několik ekologických projektů, do nichž chce zapojit i své občany: „Městem jsou podporovány zejména projekty na úsporu paliv a energií, zvyšování energické účinnosti spalovacích zdrojů a zlepšení kvality MHD ve městě. Na všechny tyto prioritní oblasti je možno, po splnění stanovených podmínek, čerpat finanční podporu z dotačních programů EU.“

K primátorovi města Olomouce žádné informace o činnosti Paktu primátorů nedorazily. Tiskový mluvčí Magistrátu města Olomouce Ivan Rošťák sdělil, že nepříliš velké povědomí o Paktu primátorů má městská organizace pro environmentální výchovu Sluňákov, která letos například pořádala 18. ročník Ekologických dnů Olomouc. Více však toto město záležitost nekomentuje.

Posledním krajským městem, které se k problematice Paktu primátorů vyjádřilo, jsou Pardubice. Dana Rybnikárová z Oddělení vnějších vztahů Magistrátu města Pardubic uvádí, že se o Paktu primátorů dozvěděla až díky našemu dotazu. V budoucnu chce Magistrát města Pardubic motivovat své občany k ochraně životního prostředí podporou MHD místo osobních aut, podpora centrálního zásobování teplem a plynofikací místo nekontrolovatelných lokálních topenišť. Aktuální je například projekt odděleného sběru bioodpadů.

Zástupci dalších krajských měst – Plzně, Českých Budějovic, Ostravy, Jihlavy, Liberce, Ústí nad Labem a Hradce Králové – na dotazy Ekolistu ohledně Paktu primátorů neodpověděli.


reklama

 
Pavla Hložková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist