https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-uznala-cr-jako-zemi-prostou-leukozy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU uznala ČR jako zemi prostou leukózy

11.6.2002 11:51 | PRAHA (ČIA)
Ještě před vstupem do EU bude ČR uznána Stálým veterinárním výborem Evropské komise za zemi, ve které se nevyskytuje nevyléčitelná choroba skotu, enzootická bovinní leukóza (EBL). Dnes o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben.
 

Ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský totiž podle Dubna dnes dostal blahopřání od Howarda Batho z Generálního ředitelství Zdraví a ochrana spotřebitele (DG Sanco) Evropské komise k uznání ČR jako země EBL prosté. "Je to opravdu dobrá zpráva, že Stálý veterinární výbor Evropské komise odsouhlasil návrh předložený Howardem Batho na zařazení ČR mezi území prostá enzootické bovinní leukózy, z nichž je možné vyvážet skot bez nutnosti laboratorního vyšetření. Toto rozhodnutí bude platné v okamžiku, kdy bude rozhodnutí Stálého veterinárního výboru publikováno v Oficiálním Journalu EU," konstatoval Duben.

EBL je podle jeho slov virové onemocnění skotu, které není přenosné na člověka. Postižený dobytek v průběhu nemoci výrazně trpí, v konečné fázi hubne a hyne. Podle Holejšovského jde o významný úspěch naší veterinární diplomacie. Aktivity SVS přitom směřovaly k uznání ČR jako EBL prosté již delší dobu, neboť ozdravění našich chovů skotu bylo úspěšně ukončeno k 1. 7. 1996. Leukóza byla do naší republiky zavlečena nákupy mléčných plemen skotu v 70. letech a od té doby se pracovalo na její likvidaci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist