https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zakazala-krmit-prasata-zbytky-z-jidelen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU zakázala krmit prasata zbytky z jídelen

22.6.2001 18:06 | BRUSEL (Belgie) (ČIA)
Směrnici o kontrole klasické "prasečí horečky" přijala Rada ministrů zemědělství zemí Evropské unie. Ta konsoliduje již existující pravidla a adaptuje je na nové vědecké poznatky, pokrok a na zkušenosti, které byly získány v posledních letech v souvislosti s výskytem této infekční nemoci v oblastech s velkou hustotou prasat. Nová směrnice vstoupí do platnosti v červenci 2002 a mimo jiné zakazuje krmit prasata odpadem z jídelen. Informoval o tom evropský komisař pro zdraví a ochranu spotřebitele David Byrne.
 

Nová pravidla také prodlužují již existující, v jejich rámci je vyloučena vakcinace prasat a dochází k poražení veškerých zvířat na farmě, kde se tato choroba vyskytla. Ve výjimečných případech bude možné použití vakcinace s tím, že se použije tak zvaná vakcína s rozlišením. Tento typ umožní rozlišit vakcinovaná zvířata od nemocných. Použití této vakcíny bude muset být povoleno Evropskou komisí na individuálním základě a bude předmětem přísného hodnocení a kontroly.

Podle Byrneho se prasečí horečka prokázala jako velice finančně náročná z hlediska rozpočtu společenství a ekonomických ztrát farmářů. Kromě toho zabíjení zvířat ve velkém množství je eticky zpochybnitelné. Proto jsou velké naděje vkládány do kombinace vysokých hygienických norem v sektoru chovu prasat, do správně implementace všech kontrolních opatření vzhledem k chorobám a do možnosti použití vakcín s rozlišením.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist