https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eu-zmrazi-schvalovaci-proces-pro-geneticky-modifikovanou-kukurice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EU zmrazí schvalovací proces pro geneticky modifikovanou kukuřice

20.5.1999 18:00 | BRUSEL (Reuters)
Evropská komise ve čtvrtek 20. května oznámila, že pozastaví schvalování geneticky modifikované kukuřice vyvinuté firmou Pioneer Hi-Bred International z USA v důsledku toho, že jedna americká studie došla k závěru, že podobné druhy obilovin odolné vůči škůdcům by mohly zabíjet motýly.
 

Komise také varovala, že podobné plodiny vyvinuté výzkumníky firem Monsanto a Novartis, které se v Evropě již používají, pokud vědci Evropské unie dojdou k závěru, že ohrožují životní prostředí.

Nejnovější zdržení ve schvalování nových transgenních plodin hrozí dalším zhoršením transatlantických obchodních vztahů v době, kdy mezi EU a USA trvá konflikt ohledně evropského zákazu amerického hovězího masa obsahujícícho růstové hormony.

Evropská unie čelí rostoucímu tlaku Washingtonu, aby urychlila schvalovací proces. USA tvrdí, že jejich zemědělci utrpěli loni ztrátu kolem 200 miliónů dolarů, protože geneticky upravené plodiny pěstované v USA nejsou v Evropě schváleny.

Americké biotechnologické firmy si stěžují, že nedůvěra Evropanů k novým technologiím je stojí milióny dolarů.

Výzkumníci z Cornellovy university v USA zveřejnili tento týden v časopise Nature zprávu, podle které listy poprášené pylem z geneticky modifikované "Bt kukuřice" zabíjejí housenky motýla monarchy (Danaus Plexippus).

Do Bt kukuřice jsou vloženy geny z baktérie Bacillus thuringiensis, což ji činí odolnou vůči hmyzu Ostrinia nubilalis.

Peter Jorgensen, mluvčí komisařky EU pro životní prostředí Ritt Bjerregaardové, řekl, že Komise nepřijme žádné konečné politické rozhodnutí dokud nové výzkumy nebudou prostudovány jejími vlastními vědci a vládními poradci.

Do té doby Komise, která je výkonným orgánem Evropské unie, nebude žádat ministry životního prostředí EU, kteří se mají setkat příští měsíc, o přijetí definitivního rozhodnutí ohledně schválení kukuřice firmy Pioneer.

Zástupce firmy Pioneer, která je v současnosti kupována firmou Dupont Co, se nepodařilo zastihnout, aby se mohl k celé věci vyjádřit.

Mluvčí firmy Monsanto řekl, že studie by měla být vnímána v souvislostech. "Jedna studie nemůže být chápána jako důkaz," řekl mluvčí Monsanta Tom McDermott. "Musíme porovnat její závěry s ostatními údaji a musíme porovnat Bt technologii s ostatními metodami boje proti tomuto škůdci."

Oblasti, na kterých se Evropě pěstuje Bt kukuřice, jsou dosud velmi malé, řekl Jorgensen.

Ekologická organizace Přátelé Země již dříve na základě výsledků zmíněné americké studie vyzvala k úplnému zákazu geneticky upravených plodin.

"Tyto plodiny nepřinášejí žádný užitek ani spotřebitelům, ani životnímu prostředí, zatímco představují velmi významné riziko," řekl Gill Lacroix z Přátel Země.


reklama

 
Michael Mann

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist