https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/euractiv-vznikla-agentura-pro-obnovitelne-energie-ma-byt-protivahou-iea
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EurActiv: Vznikla agentura pro obnovitelné energie, má být protiváhou IEA

30.1.2009 09:30 | PRAHA/BONN (Ecomonitor)
V pondělí v Bonnu vznikla nová mezinárodní agentura, která chce podporovat využívání obnovitelných zdrojů energie na celém světě. Nakonec však dohodu podepsalo méně zemí světa, než se očekávalo. Svůj podpis odvolala Velká Británie a USA, píše server EurActiv.
 

Větrné elektrárny v Jindřichovicích pod Smrkem
Mezinárodní agentura pro obnovitelné energie (IRENA) vznikla jako protiváha Mezinárodní energetické agentuře (IEA), která je dlouhodobě kritizována kvůli podpoře fosilních paliv na úkor zelených zdrojů, píše EurActiv. Na ilustračním snímku větrné elektrárny v Jindřichovicích pod Smrkem.
Foto: Martin Mach/Ekolist.cz

Mezinárodní agentura pro obnovitelné energie (IRENA) vznikla jako protiváha Mezinárodní energetické agentuře (IEA), která je dlouhodobě kritizována kvůli podpoře fosilních paliv na úkor zelených zdrojů, píše EurActiv. IRENA by měla poskytovat poradenství pro průmyslové i rozvojové země, aby mohly země dosáhnout vyššího podílu obnovitelných zdrojů ve svém energetickém mixu. Také by měla pomoci s lepším financováním a transferem nových technologií pro chudé státy světa.

Novou agenturu prosazovalo zejména Německo, které oslovilo všechny země OSN, aby se zúčastnily zakládající konference. Dohodu o vzniku agentury nakonec podepsalo 75 zemí, nicméně USA a Británie se rozhodli nepřipojit. U USA se očekává, že by měly dohodu podepsat později. Nová administrativa připravuje svůj plán v oblasti obnovitelných zdrojů energie při výrobě elektřiny. Prezident Obama již dříve slíbil sto miliard na čisté energie a ochranu životního prostředí v rámci svého stimulujícího plánu pro americkou ekonomiku.

Naproti tomu Británie nebyla ochotná podepsat dohodu, která v jejích očích snižuje váhu Mezinárodní energetické agentury podporované OSN. Nechává si ale otevřená zadní vrátka - je ochotná se připojit později a to v případě, že by další velcí znečišťovatelé, jako Čína, USA a Japonsko, se zavázali splnit cíle agentury IRENA. Do poslední chvíle váhala s podpisem i Francie, které se nelíbil záměr, aby jediným pracovním jazykem agentury byla angličtina.

Naopak jiné země si vznik nové iniciativy nadšeně pochvalovaly. Německá spolková ministryně pro ekonomickou spolupráci a rozvoj Heidemarie Wieczorek-Zeulová je přesvědčená, že obnovitelné energie nabízejí velký potenciál pro německý průmysl a stejně tak jsou důležité i pro rozvojové země. „Energie a klimatická politika jsou nerozdílnou součástí naší zahraniční a bezpečnostní politiky. Díky agenturě IRENA chceme pomoci mezinárodnímu průlomu obnovitelných zdrojů a celosvětově snížit soupeření o fosilní paliva a jejich naleziště,“ řekla EuroActivu.

Evropský komisař pro energetiku Andris Piebalgs naléhal na všechny členské státy EU, aby se k agentuře IRENA připojily. Podle něj je IRENA s celosvětovou působností a rozpočtem 25 milionů dolarů schopna dosáhnout skutečně změny, pomoci evropským zemím dosáhnout jejich jednotlivých cílům v rámci snahy EU o dvacetiprocentní podíl obnovitelných zdrojů v energetickém mixu do roku 2020.

Přípravná schůzka proběhne v červnu, kdy by se mělo rozhodnout o tom, kde bude IRENA sídlit a kdo se stane jejím prvním ředitelem. Zřejmě to nebude jednoduchá domluva, protože ambice stát se sídelní zemí agentury vyjádřila již řada zemí včetně Německa, Španělska a Keni, uzavírá EurActiv.

Podle článku serveru EurActiv ze dne 28. 01. 2009


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist