https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europa-a-afrika-budu-spojene-tunelom
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Európa a Afrika budú spojené tunelom

15.12.2003 16:56 | BRATISLAVA (SITA)
Na základe plánov, na ktorých sa dohodli predstavitelia Španielska a Maroka počas víkendu, bude Európa čoskoro prepojená s Afrikou tunelom. Stavebné práce sa začnú v oblasti Gibraltárskeho prielivu v roku 2008 a vlakový tunel by mal byť dlhý približne 39 kilometrov, pričom 28 kilometrov sa bude nachádzať pod hladinou mora.
 

Túto oblasť vybrali najmä kvôli tomu, že Stredozemné more tu dosahuje hĺbku iba 300 metrov. Navrhovaný tunel by mal kopírovať tunel spájajúci Európu s Veľkou Britániou, ktorý má dva vlakové tunely a jeden servisný tunel, ktorý ich spája. Do tunela sa bude vchádzať v španielskom meste Punta Palomas, ktoré sa nachádza asi 40 kilometrov západne o Gibraltáru. Tunel sa skončí v marockom meste Punta Malabata.

Dohoda medzi Španielskom a Marokom prichádza po rokoch sporov. Obe krajiny sa už v 80-tych rokoch dohodli na spojení kontinentov, táto dohoda však nebola naplnená kvôli početným obavám z nelegálnej migrácie a rybolovu. Španielsko a Maroko dúfajú, že projekt sa bude financovať zo zdrojov Európskej únie.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist