https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/europarlament-schvalil-snizeni-poctu-emisnich-povolenek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Europarlament schválil snížení počtu emisních povolenek

15.2.2017 08:44 | ŠTRASBURK (ČTK)
Evropský parlament bude nyní o přijatém návrhu diskutovat se členskými státy, jejichž souhlas je nutný před schválením konečné podoby závazné směrnice.
Evropský parlament bude nyní o přijatém návrhu diskutovat se členskými státy, jejichž souhlas je nutný před schválením konečné podoby závazné směrnice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Europoslanci dnes schválili zavedení přísnějších limitů pro vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Počet emisních povolenek bude po roce 2020 klesat o 2,2 procenta ročně, což by mělo znečišťovatele motivovat k ekologicky odpovědnějšímu přístupu.
 

Parlament souhlasil s návrhem Evropské komise, ačkoli část europoslanců předložila pozměňovací návrh počítající s ještě výraznějším poklesem počtu povolenek o 2,4 procenta ročně. Pro většinu poslanců to ale byl limit příliš přísný vůči podnikům.

Se systémem emisních povolenek přišla EU v roce 2005 s cílem zpoplatnit znečišťování ovzduší. Počet povolenek, jejichž prostřednictvím si továrny či elektrárny v dražbách kupují možnost vypouštět do ovzduší CO2, postupně klesá. Kvůli převisu nabídky nad poptávkou však systém nebyl zcela účinný, což má přijatý návrh změnit.

Evropský parlament bude nyní o přijatém návrhu diskutovat se členskými státy, jejichž souhlas je nutný před schválením konečné podoby závazné směrnice.

Podle Hnutí DUHA je dnešní rozhodnutí europoslanců "váhavý krůček ke spravedlivějšímu zpoplatnění skleníkových plynů". "Příklad největší ze zastaralých uhelných elektráren, která stojí v Počeradech na Mostecku, ukazuje propastný rozdíl mezi škodami způsobovanými znečištěním a cenou povolenek. Výše škod činí 6 miliard korun ročně, kdežto cena povolenek nutných pro vypuštění emisí z elektrárny je aktuálně pouhých 700 milionů korun," říká Jiří Koželouh z Hnutí DUHA. Česká vláda by měla podle něho měla podpořit reformu emisního obchodování. "Avšak v případě, jako je tento, už nemůže čekat na spravedlivé ceny povolenek a musí prosadit zavření nepotřebných uhelných zdrojů. Smog potřebujeme řešit hned a nemáme ani peníze na rozhazování za ekonomické škody způsobené pálením uhlí,“ míní Koželouh.

„Škoda, že europoslanci nakonec nepodpořili také výraznější omezení přísunu nových povolenek do systému. Přísná redukční dieta by ETS slušela. Na tahu je nyní ministr Brabec, který bude reformu emisního obchodování s kolegy z dalších členských států projednávat koncem února,” říká Klára Sutlovičová z analytického centra Glopolis.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist