Europoslanci interpelovali komisi kvůli dvojí kvalitě potravin
Poslanci zastupující občany nových členských zemí Evropské unie chtějí od komise slyšet, jaká opatření přijme, aby skončily "praktiky tříštění jednotného trhu" v oblasti potravin.
Porovnat chuť stejných jídel, která se liší jen tím, ve které části EU se prodávají, měli dnes možnost poslanci a zaměstnanci Evropského parlamentu na akci s názvem Taste the difference (Ochutnej rozdíl), kterou Šojdrová uspořádala ve spolupráci s chorvatskou europoslankyní Dubravkou Šuicaovou. Ochutnat bylo možné třeba sýry, šunky, bramborové lupínky, kečupy či čokoládové pomazánky s lískovými oříšky.
Testy nejen z České republiky, ale například i ze Slovenska, Maďarska či Chorvatska podle Šojdrové dokazují, že stejné výrobky v různých částech Evropy nejen, že jinak chutnají, ale mají i jiné složení a jinou kvalitu. "Nechceme, aby byli spotřebitelé klamáni... Jestliže se něco stejně jmenuje, ať je to stejně kvalitní," uvedla česká poslankyně v rozhovoru s ČTK a ČRo.
Argumenty některých výrobců, že mají lidé v různých zemích různé chutě podle Šojdrové mohou být zčásti platné, výrobky by pak ale měly být rozdílně označené. "Ať se to nazývá třeba camembert originál český, ale ne francouzský," vysvětlila. "Evropská komise musí v tomto ohledu nastavit jasné podmínky napříč EU," dodala.
Téma horší kvality potravin v zemích střední a východní Evropy oproti těm prodávaným v Evropě západní se před časem dostalo i na pořad jednání summitu prezidentů a premiérů evropské osmadvacítky. Na problém tehdy upozornili premiéři zemí visegrádské čtyřky (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko).
reklama