https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/euroregion-silva-nortica-vznikne-bez-ucasti-jihlavskych-obci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Euroregion Silva Nortica vznikne bez účasti jihlavských obcí

24.1.2001 17:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (ČIA)
Nově vznikající euroregion Silva Nortica na rozhraní jižních Čech a jižní Moravy bude bez účasti jihlavských obcí. Potvrdil to českobudějovický primátor Miroslav Tetter, který se jednání o novém euroregionu, které proběhlo o uplynulém víkendu, zúčastnil.
 

"Na setkání v Jihlavě se ukázalo, že obce Jihlavska i Třebíčska nemají zájem se na přípravě euroregionu Silva Nortica podílet, neboť se začlení k euroregionu Jižní Morava. Na české straně tak budou Silvu Norticu tvořit obce Jindřichohradecka a Českobudějovicka," přiblížil jednání Tetter. Dodal, že valná hromada Jihočeského výboru pro spolupráci se zahraničím by pak měla rozhodnout o tom, zda se do něj zapojí obce z Písecka a Táborska.

Naopak na rakouské straně již mají partneři jasno a v novém euroregionu budou figurovat obce z Dolních Rakous. Jejich představitelé jsou připraveni plně respektovat rozhodnutí české strany, které okresy se na vzniku Silva Nortica budou nakonec podílet.

Pro jižní Čechy to znamená, že v rámci Budějovického kraje budou fungovat dva euroregiony - Silva Nortica a Šumava. Euroregion Šumava již několik let úspěšně působí a zatím neprojevuje snahu integrovat se ve větší celek. Přičinu vidí Tetter i v tom, že Šumava zahrnuje nejen dosavadní okresy Český Krumlov, Strakonice a Prachatice, ale i část západních Čech, především Domažlicko a Klatovsko. Vzhledem k tomu, že podmínky pro vytvoření velkého euroregionu nejsou a nepanuje ani jednotný názor jak jej vytvořit, převážilo podle budějovického primátora stanovisko podpořit vytvoření euroregionu Silva Nortica. Ten by byl sice přechodným řešením, ale výraznou měrou by přispěl k rozšíření spolupráce s partnery v Rakousku pro obce na Českobudějovicku a Jindřichohradecku.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist