https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/eurostat-levnejsi-elektrinu-nez-v-cr-maji-firmy-v-8-zemich-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Eurostat: Levnější elektřinu než v ČR mají firmy v 8 zemích EU

7.12.2005 10:52 | PRAHA (ČIA)
Ceny elektřiny pro podnikové odběratele jsou v České republice o 10,7 procenta nižší než průměr zemí Evropské unie. České podniky platily v prvním čtvrtletí letošního roku v průměru 60,1 eura za MWh, evropský průměr činil 67,3 eura za MWh. Uvádí to ročenka Eurostatu za rok 2005.
 

Levnější elektřinu než v ČR mají firemní odběratelé v osmi zemích, jmenovitě v Lotyšsku, Estonsku, Litvě, Polsku, Finsku, Švédsku, Francii a Británii. Na Slovensku je pak cena o jedno euro za MWh a v Rakousku o dvě eura za MWh vyšší než u nás. Absolutně nejnižší je cena v Lotyšsku (40,9 eura za MWh), nejvíce platí podniky v Irsku (89,3 eura za MWh) a Itálii (84,3 eura za MWh).

Eurostat sledoval, kolik platily v prvním čtvrtletí letošního roku firmy s roční spotřebou okolo 2000 MWh elektrické energie. Výše uvedené ceny nezahrnují DPH a ekologickou daň ze spotřeby elektřiny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist