https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ev-evropska-komise-vyzyva-wto-k-boji-proti-ubytku-ryb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

EV: Evropská komise vyzývá WTO k boji proti úbytku ryb

30.4.2003 12:41 | PRAHA/BRUSEL (EcoMonitor)
Nižší stavy má na svědomí neustálý nárůst počtu vylovených ryb. Evropská komise navrhuje Světové obchodní organizaci (WTO) omezit množství výlovků.
 

Podle dokumentů doručených ženevské kanceláři WTO 22. dubna, argumentuje Komise tím, že množství vylovených ryb ohrožuje přežití lovených druhů. Proto je potřeba omezit rybolov a ne neustále zvyšovat kapacitu výlovu. K tomu přispívají nová plavidla a modernizované existující lodě postavené tak , aby mohly pojmout co největší náklad ryb najednou.

Komise předpokládá, že snížení kvót přinese určité sociální a ekonomické otřesy v důsledku nutné restrukturalizace. Ty se bude snažit zmírnit pomocí různých programů. Na jedné straně pomoc těm, kteří přijdou o práci, na druhé naopak přímé platby rybářům, kteří přistoupí na méně intenzivní režim nepoškozující životní prostředí. Lze například určité oblasti dočasně uzavírat pro rybářské lodi, aby se mohl obnovit přirozený stav. Komise říká, že tento omezený režim by mohl přinést zlepšení bezpečnosti i pracovních podmínek na lodích, ve chvíli kdy nebude třeba hnát se za co nejvyšším úlovkem.

Komisař pro obchod Pascal Lemy řekl, že nabídka je v souladu s usnesením o reformě rybářství v Evropské unii přijaté Radou ministrů v prosinci 2002. "Je to interní reforma. Unie si je vědoma hranice mezi poklesem a přeloveností a chce tímto nařízením chránit přirozenou rovnováhu," vysvětluje Lemy, "Řešení tohoto problému je jednoduché. Zakázat kompletně rybolov nad limit a tím se zvýší stavy ryb."

Podle informací Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) daleko nejvíce vyčerpává světové zásoby ryb Japonsko, které ročně vyloví přes 2 bilióny ryb. To je zhruba dvakrát tolik než Evropa a Spojené státy dohromady.

Podle článku Davida Cronina European Voice 24. 04. 2003


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist