https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropa-bude-diskutovat-o-dalsi-zelene-revoluci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropa bude diskutovat o další zelené revoluci

29.1.2003 08:00 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Evropská skupina pro přírodní vědy pořádá ve dnech 30.- 31. ledna v Bruselu konferenci, která má za úkol prozkoumat možnosti, jak mohou přírodní vědy a biotechnologie pomoci rozvíjet trvale udržitelné zemědělství v rozvojových zemích. Konference, jejímiž pořadateli jsou význační vědci, se zúčastní komisař pro výzkum Phillippe Busquin a komisař pro rozvoj a humanitární pomoc Poul Nielson, zástupci nevládních organizací a rozvojových zemí, odborníci na rozvoj, vědci a další zainteresované strany.
 

"Cílem není pospíchat na nějaké závěry. Spíš doufám, že akce umožní konstruktivní výměnu názorů. To pomůže Evropské unii při výběru a hledání odpovědných způsobů, aby z vědeckého pokroku mělo prospěch obyvatelstvo v nouzi," řekl komisař Busquin.

Poptávka po potravinách bude v příštích letech významně stoupat, alespoň v rozvojových zemích. Přitom možnosti rozšíření obdělávaných ploch jsou podle zprávy komise omezené kvůli ochraně životního prostředí, a k nutnému zvýšení produkce obilí by rozšíření ploch přispělo nejvýše jednou pětinou. Proto je potřeba zvýšit výnosy z plodin.

Podle názoru Evropské komise mají přírodní vědy a biotechnologie potenciál pomoci udržitelnému zemědělství, zvláště proto, že by redukovaly používání škodlivých mechanických a chemických metod. Znepokojení veřejnosti ohledně geneticky modifikovaných potravin musí být samozřejmě vzato v úvahu. Stejně důležité však jsou prvky jako zdraví půdy a plodin, znalosti o biodiverzitě, vodě a klimatu a technologický rozvoj. Proto komise ustavila tuto diskusní platformu.

Diskuse navazuje na předcházející otevřené debaty organizované Evropskou skupinou pro přírodní vědy. V listopadu 2000 to byla diskuse na téma "Genetika a budoucnost Evropy" a v prosinci 2001 na téma "Kmenové buňky: terapie pro budoucnost?".

Informace o Evropské skupině pro přírodní vědy a jejích předchozích aktivitách naleznete zde: http://europa.eu.int/comm/research/life-sciences/egls/index_en.html, program následující konference a diskusní fórum je na této stránce: http://europa.eu.int/comm/research/sadc.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist