https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evrope-quotden-bez-autquot-ucaroval-a-tak-chysta-cely-quottyden-mobilityquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropě "Den bez aut" učaroval, a tak chystá celý "Týden mobility"

18.4.2002 16:47 | BRUSEL/PRAHA (EkoList)
Po opakovaných pozitivních zkušenostech se "Dny bez aut", které učinila v minulých letech, připravila na letošní září Evropská komise (EK) celý "Evropský týden mobility". Ten má podobně jako zmiňované "Dny bez aut" podpořit alternativní a ekologicky přijatelnější způsoby cestování, než je individuální automobilová doprava. Loňského "Dne bez aut" se v zemích EU zúčastnilo více než 100 milionů lidí.
 

"Evropský týden mobility" byl vyhlášen 16. dubna v Bruselu v rámci tzv. "Zeleného týdne" a proběhne mezi 16. a 22. září tohoto roku. Organizátoři akce stanovili čtyři konkrétní tématické dny. Pondělí 16. září bude "Dnem veřejné dopravy", středa 18. září "Dnem cyklistiky", pátek 20. září "Dnem ulic pro život - dnem zelených cest" a konečně neděle 22. září "Dnem bez aut". Kromě výše zmíněných pevně stanovených dnů by se měl "Týden mobility" zabývat i dalšími tématy. Půjde například o odpovědné používání aut (auta s alternativním pohonem, sdílená jízda apod.), řízení mobility (plány na řízení dopravy a mobility, zapojení zaměstnanců, sdílení ulic, půjčování kol, flexibilní zaměstnání, práce na dálku), oddech/nákupy (propagace rekreačních kapacit v okolí, exkurse "objevujte své město", bruslení, dodavatelské služby), zdravá mobilita (vlivy kvality ovzduší a hluku na lidské zdraví, přínosy pěšího pohybu a cyklistiky, kontrola zdraví atd.).

"Nezbývá, než si přát, aby se do této aktivity vážně zapojily i samosprávy našich měst a obcí," komentoval rozhodnutí EK Jiří Dlouhý ze Společnosti pro trvale udržitelný život (STUŽ). Podle něj by se tak ukázalo, že se Česko chce dostat do Evropy i "něčím víc, než jen přejímáním legislativy". Do akce by se podle Dlouhého mělo zapojit i české ministerstvo životního prostředí. "Snad nedojde k takovým paradoxům jako v roce 2001, kdy předseda EK jezdil na Den bez aut na kole, zatímco auta našeho ministra a jeho 4 náměstků ujela více než 1 200 km," glosuje český přístup ke Dni bez aut Jiří Dlouhý.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist