https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-dopravni-sit-dostala-od-komise-patnact-milionu-euro
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská dopravní síť dostala od Komise patnáct milionů euro

12.5.2005 14:06 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Finanční pomoc od Evropské komise získalo devět projektů veřejného zájmu, které spadají do tzv. Transevropské dopravní sítě (TEN-T). Pomoc se týká částečně technických studií a prací zaměřených na vývoj inteligentních dopravních systémů na drahách, v letectví a vnitrozemské lodní dopravě.
 

Toto rozhodnutí z počátku května představuje poslední díl z celkového rozpočtu 625 milionů euro ještě za rok 2004. Dotace dostanou také nové členské země při instalaci nových systémů řízení silniční dopravy, aby byly kompatibilní se systémy ve starých členských zemích.

"Podpora Evropské unie má napomoci tomu, aby mobilita v rámci EU byla bezpečnější a efektivnější. Technické bariéry přeshraničního provozu musí být odstraněny," prohlásil Jacques Barrot, místopředseda Komise zodpovědný za dopravu.

Dotace devíti projektům dosáhla výšky 14 818 000 euro, z čehož asi polovina padne na zavádění silničního řídicího systému v pěti nových členských státech EU ve střední Evropě, tak aby byl sladěný se systémem v původních členských zemích. Cílem tohoto programu je vyřešit problémy s ucpáváním silnic, souvisejícím se silným ekonomickým růstem v nových členských státech.

"Menší" částky - od 0,3 do 2 milionů euro - byly vyčleněny například na rychlý tranzitní spoj z letiště v Římě, informační síť pro vodní cesty v Nizozemí, projekt Skaane - rozvoj funkčních bloků ve vzdušném prostoru, nebo na dálniční spojku IP1 IP3 (projekt zaměřený na partnerství veřejného a soukromého sektoru silniční dopravě) v Portugalsku.

Pro připomenutí, finanční podpora Evropské unie k dokončení TEN-T je zaměřena především na třicet infrastrukturních projektů deklarovaných jako "evropský zájem" Parlamentem EU a Radou ministrů 29. dubna 2004. Komise se také zvláště zajímá o malé projekty s cílem zlepšit bezpečnost provozu a řízení dopravy, včetně technologických projektů na rozvinutí evropského řídicího systému pro železniční dopravu a integrovanou kontrolu letecké dopravy.

Aby bylo usnadněno dokončení těchto projektů a rozvinutí zmíněných systémů v horizontu daném rozhodnutím Parlamentu a Rady ministrů, Komise navrhla ve finanční perspektivě vyčlenit na transevropskou síť pro roky 2007-2013 rozpočet ve výši 20,7 miliard euro.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist