https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chce-snaze-dostupnou-a-kvalitnejsi-pitnou-vodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chce snáze dostupnou a kvalitnější pitnou vodu

2.2.2018 08:10 | BRUSEL (ČTK)
Zvýšit dostupnost i kvalitu a zdravotní nezávadnost pitné vody v EU má návrh, který dnes představil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.
Zvýšit dostupnost i kvalitu a zdravotní nezávadnost pitné vody v EU má návrh, který dnes představil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.
Zvýšit dostupnost i kvalitu a zdravotní nezávadnost pitné vody v EU má návrh, který dnes představil první místopředseda Evropské komise Frans Timmermans. Jedním z plánů je například podpora výstavby zařízení umožňujících volný přístup k pitné vodě na veřejných místech, ale také ve veřejných budovách či na úřadech.
 

"Navrhujeme modernizovat předpisy EU tak, aby zaručovaly kvalitnější pitnou vodu a snazší přístup k ní všude tam, kde je to nejvíce potřeba," poznamenal Timmermans.

Cílem je také zvýšit kvalitu pitné vody do domácností tak, aby lidé začali důvěřovat pitné vodě z kohoutků. Nižší spotřeba balené vody by podle odhadů komise mohla znamenat pro domácnosti v EU úspory až 600 milionů eur (asi 15 miliard Kč) ročně. Sníží se množství plastových lahví v odpadu i tím i množství odpadu v mořích.

Novelou směrnice o pitné vodě chce komise také zlepšit přístup ke kvalitní vodě ohroženým a marginalizovaným skupinám obyvatel. Na seznam kritérií pro posuzování zdravotní nezávadnosti vody přibudou také legionella a chlorečnany.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Dospiva
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist