https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-odlozila-plany-na-podporu-obchodu-s-energii-z-obnovitelnych-zdroju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise odložila plány na podporu obchodu s energií z obnovitelných zdrojů

2.2.1999 09:00 | BRUSEL (Reuters)
V pondělí 1. února bylo oficiálně sděleno, že Evropská komise, výkonný orgán Evropské Unie, odložila plány na vypracování a přijetí zákona o obchodu s obnovitelnými zdroji energie závazného pro všech 15 členských států EU. Komise se chce nejprve ujistit, zda podpora obnovitelných zdrojů nenaruší trh s energií v rámci EU.
 

Costas Verros, mluvčí evropského komisaře pro energii Christose Papoutsise, řekl, že se Papouitsis rozhodl zdržet uveřejnění plánů pro závaznou legislativu, aby celou záležitost mohl nejprve detailně prodiskutovat s jednotlivými vládami členských států EU. Diskusní materiál nastiňující různé možnosti k zvážení zamýšlí podle Verrose řecký komisař předložit do konce února či začátku března. Jeho hlavním cílem je zajištění podpory pro jeho plány ze strany jednotlivých ministrů.

"Místo toho, abychom jim říkali, že mají dělat to či ono, předložíme jim určité návrhy. Necháme je, aby si uvědomili svou odpovědnost a sami rozhodli, co dělat," řekl Verros.

Energetický resort Evropské komise se již téměř rok snaží přijít s návrhem legislativy komplexně pojímající celou problematiku. Snaží se sladit snahu propagovat neznečišťující zdroje energie s potřebou vyhnout se narušení hospodářské soutěže ve chvíli, kdy 19. února dojde ve všech 15 členských zemích k liberalizaci na trhu energií.

Jeden z nejsložitějších problémů je potřeba zajistit, aby spotřebitelé elektřiny platili spravedlivý podíl z nákladů za používání obnovitelných zdrojů. Podstata problému tkví v tom, že většina obnovitelných zdrojů energie zatím nemůže soutěžit v ceně s fosilními palivy jako je uhlí a s nukleární energií. Ty totiž byly po desetiletí podporovány finančními dotacemi jednotlivých vlád.

Celou věc ještě komplikuje fakt, že liberalizace trhu s energií v EU vyvolá pravděpodobně prudký rozmach v přeshraničním obchodě s elektřinou. Na tomto trhu se budou ve stále větší míře podílet zahraniční společnosti.

Dalšími problémy jsou řešení rozvodného systému a výše ceny, která by se měla vyplácet producentům využívajícím obnovitelné zdroje. Stejně tak by se měly stanovit určitá měřítka, která by zabránila nespravedlivé soutěži mezi energií získávanou z biomasy, z mořských vln, energií větrnou, solární, geotermální a energie z malých vodních elektráren.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist