https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-predlozila-k-diskusi-navrh-normy-euro-5
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise předložila k diskusi návrh normy Euro 5

18.7.2005 15:40 | BRUSEL/PRAHA (ČIA)
Návrh normy Euro 5 předložila v pátek 15. července Evropská komise (EK) k diskusi zainteresovaným stranám. Cílem předlohy souboru opatření je snížit emise u nových osobních a lehkých užitkových vozidel. Nové limity Euro 5 by měly nabýt účinnosti nejdříve v polovině roku 2008.
 

Podle návrhu EK by se ve srovnání s normou Euro 4 snížily emise pevných částic z vozidel s dieselovým motorem o 80 procent a emise oxidů dusíku o 20 procent. Do automobilů s dieselovým motorem mají být namontovány filtry pevných částic. U automobilů s benzinovým motorem EK navrhuje snížit emise oxidů dusíku a uhlovodíků o 25 procenta.

Návrh rovněž předpokládá zavedení emisního limitu pro pevné částice u vozidel s benzinovým motorem, která využívají technologii spalování přímo vstřikované chudé směsi. Počítá také s prodloužení doby, po kterou se musí výrobci zaručit za funkčnost katalyzátorů a lapačů pevných částic. Osobní vozidla o hmotnosti nad 2,5 tuny, jako jsou například SUV, již nebudou moci využívat méně přísné emisní normy pro lehká užitková vozidla.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist